Наслідки ракетного удару РФ по Львову: руїни, жертви і дивом врятовані. ВЕЛИКИЙ ФОТОРЕПОРТАЖ

оновлено

фото: Стас Козлюк
зі Львова

Дрібний пил, здається, і не осідає. Просто висить собі в повітрі. У дворі до сотні людей. Місцеві. З речами, які встигли схопити з собою, коли тікали до бомбосховища. І так, тварин теж забрали.

Це міг би бути тихий, мирний літній ранок у Львові. Ранкове сонце пробивалося помаранчевими променями крізь листя. Але ранок – не мирний. Бо вночі російська ракета чи ракетні уламки прилетіли в старий житловий будинок біля Стрийського парку.

Адреса лиха – Стрийська, 66. Два верхні поверхи перетворилися на гору бетонних уламків.

До 11-ї години по медичну допомогу звернулися 40 містян. Із них п’ятеро залишаються на стаціонарному лікуванні, повідомила пресслужба міськради. Стан госпіталізованих – середньої важкості. Ще 35 постраждалих після наданої медичної допомоги відпустили на амбулаторне лікування.

Після 15-ї години зросло число загиблих. Жертв уже п’ять. З-під завалів дістали тіло ще однієї жінки.

Рятувальники продовжують розбирати завали в будинку по Стрийській, який найбільше зруйновано внаслідок “прильоту” ракети чи ракетних уламків. Це багатоквартирний будинок польської доби. Зруйновано приблизно 50 помешкань та офісний центр.

Загалом нічними вибухами пошкоджено близько 30 будинків. Також є пошкодження у двох закладах освіти, гуртожитках “Львівської політехніки”, інших закладах. Майже тисяча квартир у радіусі вибуху потребують заміни шибок у вікнах. Пошкоджено пів сотні авто.

Працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій вивезли з місця “прильоту” вже понад сто кубометрів будівельного сміття.

До робіт від ДСНС залучено 256 рятувальників та 39 одиниць техніки, а також два кінологічні розрахунки. Пошуки тривають.

На місці події працюють і психологи ДСНС.

Вибух пошкодив систему газопостачання. У зв’язку з цим понад 100 помешкань у Львові залишаються без газу.

Комісія з надзвичайних ситуацій вже прийняла рішення виділити 100 мільйонів на відновлення зруйнованих помешкань унаслідок ракетного удару.

Львів оголосив дводенну жалобу через трагічні наслідки російського ракетного удару. Прапор міста біля ратуші приспустили, львів’ян та гостей міста закликали утриматись від проведення розважальних заходів, про що повідомив під час пленарного засідання міської ради в четвер повідомив голова мер Андрій Садовий.

Врятовані та жертви

В укритті, яке розташоване за тією ж адресою, що й зруйнований будинок – вул. Стрийська, 66 – під час повітряної тривоги о другій годині ночі перебувало лише п’ять людей. Тоді як більшість мешканців будинку, в який влучила ракета, у сховище не спускалися, розповів на брифінгу міський голова Андрій Садовий.

“На Стрийській, 66 є велике укриття. В ньому перебувало п’ять людей. Більшість мешканців будинку, який був уражений, не пішли в укриття”, – сказав Садовий.

При цьому начальник Львівської ОВА Максим Козицький зазначив, що це укриття велике та перебувало в хорошому стані.

Відомо, що внаслідок російського обстрілу в будинку на Стрийській загинули мати й сестра працівника медіаресурсу “Varta1” Володимира Садового. Про це пише “Твоє місто” з посиланням на депутата міськради Ігоря Зінкевича, засновника “Варти”.

На ранок 7 липня було з’ясовано, що загиблих – десять. Як уточнив голова Львівської обладміністрації, наймолодшій жінці, яку у квартирі вбила ракета, було 32 роки, найстаршій загиблій – 71.

🕯️Анастасія, 32 роки
🕯️Мирослава, 60 років
🕯️Михайло, 35 років
🕯️Ірина, 63 роки
🕯️Ольга, 66 років
🕯️Світлана, 71 рік
🕯️Ольга, 68 років
🕯️Валерій, 67 років
🕯️Інна, 55 років
🕯️Ольга, 56 років

Ті, що спустилися у сховище на час повітряної тривоги – журналісти сайту “Главком” Павло Вуєць і Наталія Сокирчук із сином. Про їхній порятунок уранці написав у соцмережі головний редактор видання Микола Підвезяний.

“Дивом за дві хвилини до влучання вони вибігли зі своєї квартири у Львові. Оселя розташовувалася на верхньому поверсі будинку на Стрийській. Що від нього (цього поверху) залишилося – [бачите] на фото. Нема ні хати, ні машини. Але є вони.
Дякувати Богу і Наташі з Пашею, що не полінувалися посеред ночі підірватися і спуститися у підвал”, – зазначив Підвезяний.

Також серед врятованих – знаменитий у минулому футболіст львівських “Карпат” Володимир Данилюк, найкращий бомбардир в історії команди.  Помешкання Данилюка внаслідок вибуху залишилось без вікон і дверей, але подружжя змогло вибратися з квартири завдяки дружині Ярославі, яка допомогла чоловікові.

За офіційними даними ДСНС, станом на 11-ту годину четверга з руїн було врятовано сім людей. Евакуйовано – 64 особи. Надано психологічну допомогу 144 особам.

На місці надзвичайної події у Львові працює репортер “Новинарні” Стас Козлюк.
Його фоторепортаж (продовження тексту – під фото):

Фото: Стас Козлюк / “Новинарня

Читайте також:
Координаторка гуманітарної системи ООН в Україні Деніз Браун прокинулася у Львові вночі від ракетного обстрілу. І видала заяву

Ракетна атака РФ на Львів 6 липня 2023

О 2:06 ночі в четвер, 6 липня, у Львові почалася повітряна тривога. Згодом у місті пролунала серія гучних вибухів – прилітали російські крилаті ракети “Калібр”, працювала українська протиповітряна оборона.

Як заявив зранку міський голова Львова Андрій Садовий, ця атака була однією з найбільших атак РФ на цивільну інфраструктуру міста з початку війни. Деякі інші посадовці називають її “найбільшою”.

“Російська ракета влучила у багатоквартирний будинок у Львові. Було займання, яке оперативно загасили. Є постраждалі. На місці працюють пожежники, медики, фахівці ДСНС. Людям надають всю необхідну допомогу. Рятувальники розбирають завали”, – написав близько 4-ї години голова ОВА Максим Козицький. Згодом стало відомо про чотирьох загиблих. 

Крім руйнувань будинку на Стрийській, 66, відомо також про те, що ворог атакував військові об’єкти у Львові.

У Командуванні Повітряних сил ЗСУ зазначили, що росіяни атакували Львівщину крилатими ракетами “Калібр” із району Чорного моря. Вони спершу прямували на північ приблизно по руслу Дніпра, а потім звернули на захід. ППО знищили сім із десяти крилатих ракет.

Голова Львівської ОВА також повідомив, що уламок ракети впав в одному з сіл Львівського району поблизу будівлі народного дому, утворилася вирва. Також є руйнування в приватному господарстві в одному зі сіл Золочівського району.

Президент Володимир Зеленський зреагував на удар по Львову заявою: “Львів. Наслідки нічного удару російських терористів. На жаль, є поранені та загиблі. Мої співчуття рідним. Обовʼязково буде відповідь ворогу. Відчутна”.

Читайте також:
Ракети й дивовижі: нотатки з Києва від закордонної гості


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.