Вибух у суді Києва: правопорушник при спробі втечі загинув, підірвавши себе, поранені двоє бійців КОРДу

У середу, 5 липня, у приміщенні Шевченківського районного суду Києва стався вибух. Підсудний, який його вчинив, загинув на місці події – за попередньою інформацією, підірвав себе під час спроби втечі. Під час штурму приміщення поранено двоє бійців КОРДу.

Про це ввечері повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За даними правоохоронців, вибух влаштував Ігор Гуменюк, обвинувачений у підриві гранати біля Верховної Ради 2015 року. Тоді під парламентом відбувався мітинг націоналістів проти запровадження “особливого статусу Донбасу”, від вибуху загинули четверо бійців Національної гвардії та постраждали понад 140 людей.

На брифінгу біля Шевченківського суду Клименко зазначив, що Гуменюк після засідання спочатку закрився у туалеті, після цього прочинив двері та кинув у караул вибуховий пристрій. Таких вибухів, попередньо, було два. Потім підозрюваний намагався несанкціоновано покинути залу суду.

Військовослужбовці конвою його зупинили пострілом у повітря. Після цього Гуменюк повернувся та забарикадувався в окремому приміщенні.

“5 липня 2023 року близько 17:20 на спецлінію 102 надійшло повідомлення про вибух у приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва. Попередньо встановлено, що обвинувачений, якого доставили в суд для участі у судовому засіданні, перебуваючи у вбиральні, вчинив спробу втечі з-під варти. При цьому він використав невстановлений вибуховий пристрій”, – повідомили раніше в Київській міській прокуратурі.

В ефірі національного телемарафону міністр Клименко підтвердив, що чоловіком, який влаштував вибух нині в суді, є Ігор Гуменюк, чия справа тривала 8 років і досі не закінчилася вироком.

При штурмі будівлі суду, за попередніми даними, пролунав другий вибух, внаслідок якого загинув сам Гуменюк, а двоє КОРДівців (поліція спеціального призначення) отримали поранення нижніх кінцівок.

На запитання журналістів, як підсудному вдалося пронести вибухові пристрої до суду, Клименко відповів, що це має встановити слідство.

За нинішніми подіями правоохоронці розпочали досудове розслідування за двома статтями ККУ: спроба втечі підсудного з-під варти, вчинена способом небезпечним для життя багатьох людей та посягання на життя працівника правоохоронного органу, повідомляє столична прокуратура.

Читайте також:
У Шевченківському суді Києва пролунав вибух: попередньо, там могли підірвати гранату, є постраждалі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна