Депутату від “ЄС” Алєксєєву обрали запобіжний захід із заставою 2,2 млн

Личаківський районний суд Львова обрав запобіжний захід народному депутату із фракції “Європейська солідарність” Сергію Алєксєєву в справі про ймовірне шахрайство – 60 діб тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 2 млн 264 тис. гривень.

Про це надвечір у понеділок, 3 липня, повідомило “Суспільне“.

Із суду нардепа перевезли до СІЗО. Звідти він зможе вийти після внесення застави.

За словами Алєксєєва в залі суду, через те, що засідання закінчились пізно, банківські установи уже не працювали. Тому за нього внесуть заставу як тільки це буде можливо – ймовірно, завтра вранці.

За даними СБУ, Сергій Алєксєєв за 50 тисяч доларів обіцяв допомогти іноземцю уникнути екстрадиції з України.

Перед слуханням Сергій Алєксєєв заявив, що його “підставили”. За його словами, чоловік від якого він отримав гроші, його знайомий.

“Кілька років був знайомий, товаришував із сім’єю з Німеччини. Декілька років. І використали людину, яка мала отримати екстрадицію до Німеччини. Він був, фактично, заручником ситуації. Або ти поїдеш до Німеччини та отримаєш там 15 років, або ти зробиш провокацію, підставу. Не було ніякого шахрайства. Нікого не ошукували. Це була оплата послуг адвоката, адвокатів, які два роки працювали над захистом людини”, — заявив Сергій Алєксєєв.

Про готовність взяти колегу на поруки заявили сім народних депутатів – його однопартійців із “Європейської солідарності”, які вважають кримінальну справу “політичним замовленням”.

Прокурор генеральної прокуратури Яків Слісаренко просив застосувати до Сергія Алєксєєва тримання під вартою з можливістю застави 10 мільйонів гривень.

Засідання у Личаківському районному суді Львова тривало понад сім годин. У підсумку – суддя зачитав рішення: клопотання сторони обвинувачення задовольнили частково і знизити суму застави із 10 мільйонів до понад двох мільйонів.

Справа депутата Алєксєєва. Передісторія

Нардеп Сергій Алєксєєв

За даними СБУ, голова підкомітету в Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергій Алєксєєв (фракція “Європейська солідарність”) за 50 тисяч доларів обіцяв допомогти іноземцю уникнути екстрадиції. Про це стало відомо 30 червня.

Депутата нібито викрили під час одержання другої частини суми — 30 тисяч доларів. Йому повідомили про підозру в “шахрайстві”.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна.

В СБУ розповіли деталі кримінального провадження щодо вимагання грошей в іноземця:воно було відкрито в квітні за заявою потерпілого. Перша розмова, де нардеп пропонував свої “послуги” іноземцю, відбулася 1 червня. 17 червня депутат отримав першу частину коштів – 20 000 доларів. Після цього, за даними слідства, підозрюваний заявив, що треба ще кошти для вирішення питання в суді першої інстанції. 29 червня він отримав другий “транш”.

За словами заступника голови СБУ Сергія Наумюка, нардеп, маючи адвокатський досвід, розумів протиправність своїх дій і застосовував різні методи конспірації, щоб ускладнити документування злочину.

Сергій Алєксєєв — народний депутат 8-го (Блок Петра Порошенка) і 9-го (“Європейська солідарність”) скликань.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна