ЗСУ утримують плацдарм на лівобережжі Херсонщини, росіяни не шкодують по піхоті “іскандерів”

Українські сили форсували Дніпро біля Антонівського мосту під Херсоном і намагаються закріпитися на лівому березі, хоча росіяни б’ють “іскандерами”. Ідеться про район “Дачі”.

Про це повідомляють у своїх оглядах американський Інститут вивчення війни 30 червня та Міністерство оборони Великої Британії від 1 липня.

За даними з соцмереж, які переказує ISW, росіяни не змогли витіснити українських військових чисельністю до 70 осіб із їхніх укріплених позицій під прольотом Антонівського мосту на лівому березі.

Антонівський міст

“Військові блогери скаржаться, що російське військове командування сліпо наказало російським військам відвоювати територію під прольотом Антонівського мосту на східному березі, що призвело до значних втрат серед російського особового складу і бронетехніки через обстріли з боку української артилерії та дистанційно встановлені міни”, – зазначає ISW.

Російська армія завдала удару балістичними ракетами “Іскандер” по східному прольоту Антонівського мосту 30 червня, хоча масштаби пошкоджень наразі невідомі.

Деякі “воєнкори” стверджували, що в результаті удару було пошкоджено достатню частину мосту, щоб українські війська не могли використовувати його як укриття. Інші скаржилися, що внаслідок обстрілу міст було пошкоджено лише частково і що російська піхота відновила спроби зачистки українських позицій в інших місцях у цьому районі.

Наслідки удару

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що російські війська консервують ракети “Іскандер” через їх нестачу. Він висловив подив, чому росіяни застосували цілий “Іскандер” проти підрозділу легкої піхоти чисельністю 70 осіб на підступах до вже зруйнованого мосту.

Також деякі “воєнкори” стверджують, що російські війська використовували термобаричні вогневі системи ТОС-1А, дефіцитний актив на рівні військового округу, для завдання удару по українських позиціях під мостом після удару “Іскандерів”.

Один з блогерів поскаржився, що російський 8-й артилерійський полк (22-й армійський корпус Чорноморського флоту РФ) не має достатньо боєприпасів для ударів по українських позиціях.

30 червня президент Росії Володимир Путін присвоїв 8-му артилерійському полку звання “гвардійського”, хоча це не допоможе підрозділу витіснити українські війська.

У розвідувальному огляді Міністерства оборони Сполученого Королівства йдеться про те, що ще з 23 червня українські сили майже точно почали переміщуватися на лівий берег Дніпра біля Антонівського мосту. Із 27 червня бої на лівому березі посилилися.

Серед російських підрозділів, що стоять у цьому районі – частини 7-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії, яка входить до російської групи сил “Днепр”.

“Останніми тижнями РФ скоріш за все перекинула частини цієї групи, що обороняла берег Дніпра, на посилення відрізку біля Запоріжжя. Бої біля мосту майже точно ускладнюють розлив води, руйнування і болото внаслідок руйнування дамби Каховської ГЕС 6 червня”, – зазначає розвідка.

Читайте також новину від 23 червня:
ЗСУ вже контролюють територію на лівому березі Дніпра у Херсонській області, – ISW

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна