Повернення ветеранів з війни: про що говорили на форумі “Повага. Досвід. Перспектива”. КЛЮЧОВІ ТЕЗИ

27 червня у Києві відбувся форум “Повага. Досвід. Перспектива”. Організував захід Український ветеранський фонд Мінветеранів.

Новинарня” наводить ключові, на нашу думку, тези спікерів із ветеранського форуму.

Перша панель форуму: “Ветеранська політика: сьогодення і перспективи”

Юлія Лапутіна, міністерка у справах ветеранів:

“Серед 10 пріоритетів уряду є ветеранська політика, на кожному засіданні ми говоримо про системність ветеранської політики. На цьому наголошує і президент України Володимир Зеленський. Ветеранська політика має бути орієнтованою на ветеранів. Наразі Міністерство запустило пілотний проєкт про створення інституту помічника ветерана, в США це називається “професійний ветеранський радник”.

На зображенні може бути: 6 людей, люди навчаються, телевізор, відділ новин та текст

Наталія Калмикова, виконавча директорка Українського ветеранського фонду Мінветеранів:

“Ветерану треба перевинайти себе, знайти своє місце у суспільстві, осмислити свої сильні й слабкі сторони. Працюючи, роблячи власний бізнес людина отримує не лише гроші, а й задоволення від дії, результатів, має горизонт для зростання. Просити, вимагати, бігати по інстанціях не бажає ніхто, тим більше цього не мають робити люди, яким ми буквально завдячуємо своїми життями. Це принизливо і соромно. І для них, і для нас”.

На зображенні може бути: 3 людини, відділ новин та текст

Джеймс Е. Бейкер — ексофіцер піхоти Корпусу морської піхоти США, ексголовний суддя Апеляційного суду США у справах збройних сил, директор Інституту політики безпеки та права Сіракузського університету

“Треба вибудувати систему для ветеранів, котра би будувалася не на системі “пенсій”, а на системі людей, які допомагають зростати своїй країні шляхом набуття нових можливостей. Питання ветеранів — це питання безпекового сектора. Американський досвід говорить про те, про що після Другої світової війни ветеранів різного масштабу дуже багато. Це — машина, драйвер, це ті, хто хоче жити інакше та в іншій країні. У США саме ветерани Другої світової трансформували економіку після війни”.

На зображенні може бути: 3 людини та текст

Тарас Чмут, директор благодійного фонду Повернись живим, член Наглядової ради УВФ:

“У 2015 році ми вже проходили цей момент: як тільки зупиняються активні бойові дії – ми забуваємо про армію та військо. Тому ми маємо саме в цей час – а це вікно можливостей для ветеранів – втиснути максимум, бо потім, в час, який ми називаємо “перемогою”, навряд чи дійдуть руки до всіх і всього. Пріоритетно держава має дбати про, по-перше, медичний блок, тобто, реабілітацію для ветеранів. Це стосується тих, хто постраждав від війни і це мінімум, який ми можемо зробити. По-друге – родини загиблих. Вирішення всіх цих питань має підхопити держава, громадянське суспільство, всі ми.  Адже ми всі мали би відчути, чому безпека і сили оборони – важливі”.

Друга панель форуму: “Перекваліфікація і освіта”

Освіта і перекваліфікація ветеранів та ветеранок — ще один ключ їхньої успішної реінтеграції та повернення до мирного життя. Так, у дослідженні потреб і запитів ветеранів та діючих військових, яке провів Український ветеранських фонд Мінветеранів, 24,4% опитаних ветеранів зазначили, що зараз та в майбутньому потребуватимуть підтримки в отриманні освіти. Вони також назвали важливою можливість перекваліфікації як інструменту ресоціалізації.

Руслана Величко, перша заступниця виконавчого директора УВФ:

“Треба залучати всі наявні ресурси для того, щоб ветерани мали можливості для навчання та освіти. Це — про практичні речі. Їм треба дати щось таке, що допоможе їм заробити на життя”.

Роксоляна Вороновська, керівниця UCU-online:

“Ми віримо в партнерства, бо по одному ми можемо зробити менше, ніж коли об’єднуємося. Наступний онлайн-курс плануємо зробити гібридний: поєднати і онлайн-навчання і комунікацію. Також ми хочемо працювати з дружинами військових і ветеранів – це має бути навчання для дружин і вдів, аби вони могли розвивати свій підприємницький потенціал, розширювати свої бізнеси, шукати нові ідеї”.

УВФ спільно із American University Kyiv розпочав прийом заявок на на індивідуальні повні стипендії для ветеранів і їхніх родин.

Ольга Сватова, керівник відділу бренд маркетингу American University Kyiv. 

“Вдячні Українському ветеранському фонду за можливість долучитися і допомогти майбутньому ветеранів і їхніх дітей. У цьому році ми започаткували стипендію для воїнів ЗСУ, ветеранів, членів їхніх сімей, підписавши меморандум про співпрацю. Наші магістерські програми справді дають можливості, і тут йдеться також про  можливості для професійних навичок,  а відтак — і реінтеграції ветеранів у суспільне життя”.

Ілля Шполянський із “Руху ветеранів України”: 

“Суспільству вигідніше дати можливості ветерану вчитися чотири рази, ніж вигрібати наслідки потім. Послуга про навчання має бути колосально доступна. Ветеран має відчути любов, отримуючи освіту. А для цього всю методологію нашого сприйняття державної послуги для ветеранів треба знести під фундамент і побудувати нову”, — наголосив він.

Освітою та перекваліфікацією ветеранів займаються і низка громадських об’єднань. Одне з них — ГО “Подільська агенція регіонального розвитку”. Зараз вони створюють у Вінниці реабілітаційний центр — допомагає їм у цьому УВФ.

Святослав Ніколайчук, ГО “Подільська агенція регіонального розвитку”:

“Ми діємо за принципом “вудка замість рибки”. Ми працюємо над тим, щоб навчити ветеранів організувати життя так, щоб заробляти гроші для життєдіяльності. УВФ допомагає нам створити відповідне середовище. Вважаю, що всім громадянським інституціям треба готуватися до того, що ветерани повернуться: і ми матимемо до мільйона поранених лише. І ми не знаємо, на якому рівні будуть надавати послуги державні інституції щодо реабілітації”.

Руслана Величко, перша заступниця виконавчого директора УВФ:

“Ветерани — це люди із загостреним відчуттям справедливості — а в бізнесі із цим важко. Але дуже приємно те, що понад 60% опитаних нами ветеранів кажуть, що хочуть створити власну справу. Прекрасно, коли люди беруть ініціативу в свої руки, хочуть щось змінювати в цій країні. Я вражена, як вони, наші ветерани, ведуть свої справи. З нами працюють бізнеси, які релоковані тричі — і в них не опустилися руки, вони працюють далі. Й інколи вони 50% відсотків прибутку віддають в армію. Сила цих людей вражає”.

Третя панель форуму: “Працевлаштування”

Питання повернення захисників на попередню роботу та його адаптації постане перед працедавцем так чи інакше. Uklon, Work.ua, Укрзалізниця, Дія.Бізнес та Lobby X обговорили виклики щодо працевлаштування ветеранів.

Серед основних цифр, на які слід звернути увагу і працедавцям, і суспільству:

  • 33% опитаних ветеранів та ветеранок планують повернутись на своє робоче місце після демобілізації.
  • 62% опитаних вважають, що для стимулювання роботодавців працевлаштовувати ветеранів, держава має запровадити податкові знижки для таких роботодавців.
  • 50% ветеранів вважають, що втратять свою попередню кваліфікацію та потребуватимуть навчання для подальшого працевлаштування.  З цим погоджуються і опитані роботодавці.

Максим Пилипенко, директор з комунікацій Work.ua говорить, що на працедавці вже відчувають брак кваліфікованих кадрів.

“Ветерани та ветеранки, як вестимуть бізнес, будуть значним відсотком роботодавців в Україні. Наша компанія комунікує про адаптацію та працевлаштування ветеранів. У планах — заходи і співпраця з партнерами, такими як УВФ, та реалізація спільних партнерських проєктів”.

Олександра Адайнік, менеджерка Департаменту соціальної політики АТ Укрзалізниця розповіла про плани їхнього підприємства щодо ветеранів:

“Наших залізничників ми будемо повертати до цивільного життя в два способи.  У нас будуть ті, хто будуть повертатися і проходити свою процедуру.  Другий шлях: ті які будуть звільнятися зі служби у зв’язку із важким пораненням. Ми розуміємо, що повернутися на свою посаду вони не зможуть. Перший варіант — ми розглядаємо, щоби ці люди все ж повернулися на залізницю. І тому ми створили Центр адвокації. Ми розглядаємо суміжну посаду для нашого працівника, комунікуємо з нашими колегами. Зокрема, наші кадровики пройшли навчання з комунікації з ветеранами. Аби банально не боятися, запитувати й говорити з ветеранами”.

Дієві інструменти готує і відповідальний бізнес – Uklon. Український ветеранський фонд Мінветеранів є партнером Uklon серед ветеранів, ветеранок та їхніх родин.

Співзасновник Uklon та амбасадор Українського ветеранського фонду Дмитро Дубровський:

“Наш обовʼязок, як бізнесу, робити все, щоб українські ветерани були максимально захищені та отримували неймовірну підтримку на шляху реінтеграції в нове українське суспільство.  Закликаю весь український бізнес підтримувати, допомагати та боротися — разом з ветеранами та для ветеранів. Зокрема таксі — це одне з найперших місць, де людина може підзаробити грошей. Поки, наприклад, триває перекваліфікація ветеранів чи навчання. Саме тому ми розглядаємо пільгові умови для ветеранів і тут треба пропрацювати, щоб не було зловживань”.

Директор ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» Андрій Ремізов:

“У Дії ми створили нову сторінку Дія.Бізнес. Там є все корисне для ветеранів: історія бізнесів, можливості, навчання для ветеранів тощо. По суті, для ветеранів зараз доступні 150 бізнес-ідей, там є приклади бізнес-планів, поради, які документи треба зібрати, щоб відкрити свою справу. Маємо і безкоштовні консультації – наші фахівці безкоштовно в онлайні допомагають вирішити проблему. Ми також спеціалізуємося в допомозі із експортом, оскільки це історія про масштабування бізнесу”.

Дружина ветерана та підприємиця Тетяна Розумій є однією із тих, хто отримав від УВФ фінансову підтримку за програмою 20 тисяч на власну справу. Доки її чоловік воює, вона розвиває взуттєвий бізнес. І зараз у неї розпочався процес масштабування. Тетяна говорить, що для неї постало питання про найм ветеранів і ветеранок на роботу.

“Із відкриттям першого шоу-руму ми шукатимемо консультанток-ветеранок, бо ми — соціально відповідальний бізнес. Але чи усвідомлюю я, як роботодавець, які можуть виникати потреби у працівників із військовим досвідом? Так, я можу пройти курси. Але де знайти інформацію і як навчити вже існуючих співробітників того, як комунікувати з ветераном чи членом родини ветерана? Як врегулювати конфлікт, якщо він виникне?” — запитує Тетяна.

Читайте також:
У Києві відбудеться форум “Повага. Досвід. Перспектива”. Фокус – на реінтеграції ветеранів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна