Зараз можна сміливо називати Україну новим Ізраїлем, – Дейнега

Заступник міністра оборони України, засновник фонду “Повернись живим” і “Ukrainian witness” Віталій Дейнега написав свою першу колонку на посаді в оборонному відомстві.

Новинарня” публікує кілька тез із колонки, яка опублікована на “Українській правді” в четвер, 29 червня.

“Західні аналітики уже пишуть книжки та статті про те, чому не варто боятися демонтажу російської федерації на більш дрібні і менш агресивні субʼєкти і як цивілізований світ виграє від цього. Однією з найприємніших тез є те, що РФ не зовсім є державою. Надто багато формальних ознак вказують на те, що це просто остання на землі імперія, яка ще намагається триматись купи. І розпад попередніх імперій точно не зробив світ гіршим”.

“Що ж стосується мене, то на запитання про закінчення війни я відповідаю – “ніколи”. І тут справа не тільки в одній з найвпертіших наук – географії. За будь-якого розвитку подій на фронті, в росії залишиться велика кількість людей, які прагнутимуть реваншу і відчуватимуть себе приниженими”.

“Ця війна почалась сотні років тому і перебігала в різних формах. Просто зараз, вперше з козацьких часів, ми маємо достатньо зброї і морально готові її застосовувати. От і все. На цій війні в різних формах будуть наші діти і онуки”.

“Колись Київ називали новим Берліном. Зараз можна сміливо називати Україну новим Ізраїлем. Тільки сили оборони і масштаби загроз у нас точно не більші ніж були у Ізраїлю на початку існування їхньої держави. Але це не заважає Ізраїлю бути тим чим він є. Це не заважає його громадянам святкувати і радіти життю так, як мало хто радіє у світі. Вони, як і ми, знають що це все можна втратити, якщо стати слабким бодай на мить”.

“Якщо на тебе ніхто не поглядає із заздрістю – значить з тобою щось не так, або ти недостатньо уважно дивишся. У нас дуже гарна країна з найкращими людьми і неймовірним потенціалом. І ми завжди будемо обʼєктом недружнього інтересу”.

“Ми швидко вчимося бути сильними. Колись ми станемо достатньо сильними, щоб нападати на нас було страшно і невигідно. Тоді, на якийсь час, зупиниться “активна війна” і тоді вона перейде в якісь інші форми. Але вона завжди буде поруч. І у нас уже ніколи не буде права ставати слабкими. Хоча, давайте бути чесними з собою, його ніколи й не було. Була ілюзія. А ілюзії – це дуже велика розкіш. Не думаю, що за щось приходиться платити більше ніж за них”.

Читайте також:
“Міноборони стане ближчим до солдата”: Дейнега та Шевченко прийняли посади заступників глави МОУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна