Зеленський у Києві зустрівся з лідерами Польщі та Литви: обговорили безпекові питання та не тільки

Володимир Зеленський у середу, 28 червня, провів зустріч із президентами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Гітанасом Наусєдою. Лідери обговорили безпекові питання, зокрема, активні дії українських воїнів на фронті, підготовку до саміту НАТО, євроінтеграцію та Формулу миру.

Про це інформує Офіс Президента.

Під час зустрічі глави держав порушили питання підготовки до Вільнюського саміту НАТО.

“Є реальна можливість зробити рішення саміту справді потрібними для всієї Європи. Це залежить тільки від того, чи будуть ці рішення в інтересах реальної сили Альянсу, тобто спрямовані на запрошення України в НАТО”, – акцентував Зеленський.

Також було приділено увагу європейській інтеграції України. Президент наголосив, що Київ уже цьогоріч очікує початку переговорів щодо членства в ЄС.

“Звичайно, ми говорили про Формулу миру та нашу підготовку до Глобального саміту миру, який об’єднає різні держави заради однієї мети – реального подолання російської агресії. Росія програє цю війну, ніхто у Європі в цьому не сумнівається. А ми здобудемо мир і реальну тривалу безпеку для наших народів. Усі разом, у єдності, посилюючи одне одного, посилюючи наші Альянси, зокрема НАТО, зміцнюючи Європейський Союз і наш спільний європейський спосіб життя”, – сказав він.

Як зазначив Дуда, серед найважливіших завдань Вільнюського саміту Анджей Дуда є надання гарантій безпеки Україні на шляху до отримання повноправного членства в Альянсі. Він також запевнив у підтримці прагнень нашої держави стати повноправним членом ЄС.

“Глибоко переконані, що безпека України – це безпека всіх нас. Це наші спільні інтереси – щоб НАТО в нашій частині Європи було якомога сильніше. А в зовсім недалекому майбутньому – щоб Україна стала повноправним членом Альянсу, однією з армій об’єднання, на яку поширюватиметься дія 5-ї статті статуту НАТО”, – заявив польський лідер.

Своєю чергою глава Литви Наусєда наголосив, що його країна також підтримує членство України в НАТО, і майбутній саміт у Вільнюсі має пришвидшити вступ нашої держави до Альянсу.

Крім цього, Наусєда заявив, що найближчим часом до України прибудуть дві пускові установки зенітно-ракетного комплексу NASAMS, які його Литва. придбала для захисту українського неба.

Зеленський подякував друзям і партнерам – Литві, Польщі, а також їхнім народам, які надали прихисток українцям із перших днів повномасштабного вторгнення.

“Така зустріч є очевидним сигналом підтримки і нашої свободи, і нашої Європи, нашого прагнення жити вільно та згідно із законом. Я хочу подякувати, Гітанасе, тобі. Дуже вдячний за все. Я дякую тобі, Анджею. Дякую народам і державам, Литві та Польщі, за надзвичайно вагому щоденну підтримку України – збройну, політичну, економічну та гуманітарну”, – сказав глава держави.

Читайте також:
Зеленський пропонує до обговорення основні орієнтири майбутньої української доктрини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна