Майже 80% українців “за” закриті кордони, візи та митниці з РФ, – опитування

79% українців виступають за закриті кордони, візи та митниці з країною-агресоркою Росією. Лише 11% вважають, що Україна та РФ мають бути незалежними, але дружніми державами з відкритими кордонами без віз і митниць. Також лише 1% респондентів виступають за об’єднання в одну державу.

Про це свідчать результати опитування КМІС, опублікованого 27 червня.

“Перед Революцією Гідності переважна більшість українців (70%) хотіли бачити країни незалежними, але дружніми державами. Лише 15% наполягали на тому, що відносини мають бути як з іншими державами – із закритими кордонами, візами, митницями. Причому досить істотна частка респондентів (12%) бажали навіть об’єднання в одну державу.

Після окупації Криму і початку війни на Донбасі значно зросла частка тих, хто вважав, що відносини мають бути як з іншими державами (з 15% до 44%), хоча все одно 48% вважали, що країни мають лишатися дружніми (частка тих, хто виступав за об’єднання знизилася до 5%)”, – ідеться у повідомленні.

Утім, після початку широкомасштабної війни  до 79% зросла частка тих, хто хоче мати закриті кордони, візи та митницю з Росією (ідентичний показник у липні 2022 року і травні 2023 року). Лише 10% зараз хотіли б, щоб країни були дружніми, і лише 1% хотів би об’єднання країн в одну.

Як зазначають експерти, закриті кордони з Росією хочуть мати 75% жителів Сходу і 73% – Півдня. До 2014 року в усіх регіонах переважна більшість українців бачили країни дружніми з відкритими кордонами, без віз та митниць. 

Опитування проводилося упродовж 26 травня-5 червня 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 984 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими українцями, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

Читайте також:
86% українців вважають Зеленського ефективним верховним головнокомандувачем, – опитування

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна