Німеччина проти плану ЄС передати Україні заморожені російські активи

Німеччина не підтримала план Європейського Союзу щодо використання заморожених активів російського Центрального банку для відбудови України. У державі вважають, що поспішні дії можуть викликати “юридичні або фінансові ризики”.

Про це 26 червня пише Financial Times.

Європейська комісія працює над планом, який міг би залучити мільярди євро, вимагаючи від фінансових установ, які тримають заморожені російські активи, передавати частину отриманих прибутків і використовувати їх для відновлення України.

Однак після занепокоєння, висловленого Європейським Центральним банком, Берлін та інші столиці закликали до “подальших роздумів” над ідеями. Високопоставлені урядовці Німеччини висловили сумніви, що план отримає достатню підтримку, оскільки юридичні ризики були надто високими.

Представник міністерства закордонних справ Німеччина заявив, що Москві “доведеться заплатити за шкоду, яку вона заподіяла Україні”, та наполягав на тому, що Німеччина робить “все, що може за законом”, щоб знайти і заморозити активи російських фізичних осіб і компаній, які перебувають під санкціями, проте ідея використання російських коштів для відновлення України викликала “складні фінансові та юридичні питання”.

“Це відкриває банку з хробаками”, – сказав інший німецький чиновник, додавши, що якщо ЄС візьме гроші з російського центрального банку або отримає доходи від інвестування коштів, це створить прецедент для інших, як-от претензії Польщі щодо відшкодування Берліном збитків під час Другої світової війни.

Відтоді, якк ЄС і союзники заморозили активи російського центрального банку на сотні мільярдів євро після вторгнення в Україну, офіційні особи обговорюють, як спрямувати частину цих грошей на відновлення країни.

Представники ЄС відмовилися від ідеї повної конфіскації активів і натомість шукають способи зібрати частину доходів для Києва.

Один із варіантів полягає в тому, щоб депозитарії цінних паперів були зобов’язані робити надприбутковий внесок із прибутку, отриманого в результаті реінвестування доходів від цих активів.

Читайте також:
Євросоюз ухвалить новий пакет військової допомоги для України на €3,5 млрд

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.