Скандал на Хмельниччині: прихильники УПЦ МП кричали “Ганьба!” військовим після похорону загиблого воїна, якого відспівували в ПЦУ

уточнено

У місті Красилів Хмельницької області протести прибічників так званої “УПЦ МП” (філії Російської православної церкви в Україні) проти переходу Свято-Воскресенського храму до Православної церкви України вилилися у ганебну акцію в день поховання загиблого на війні з Росією військовослужбовця.

Відео, під час якого прихильники “УПЦ МП” кричали “Ганьба!” та скандували “Ми не хочем ПЦУ!”, поширюють у соцмережах.

Як пише сайт Vsim.ua, сталися ці події 23 червня. В той день в останню путь проводжали військовослужбовця ЗСУ Івана Кушнірука.

З перших днів повномасштабного вторгення РФ він вступив до лав Тероборони. Спершу ніс чергування на території громади, а згодом його відправили на схід. Іван виконував завдання у найгарячіших точках. А 5 червня, під час наступальних дій ЗСУ в районі населеного пункту Північне Донецької області, переміщуючись між позиціями, зник безвісти.

Фото: ФБ Красилівська міська рада

Згодом стало відомо, що він загинув. Чоловікові було 40 років. Вдома на нього чекали мама, дружина, дочка, брат і сестра.

День похорону в громаді оголосили днем жалоби за загиблим.

“Жителі Красилівської громади живим коридором, навколішки, з державною символікою та квітами зустріли траурний кортеж із Героєм, захисником України Іваном Кушніруком. Панахида за загиблим пройшла в Свято-Троїцькому храмі Православної церкви України”, – повідомили у Красилівській міськраді.

А ввечері на акцію протесту зібралися прихильники Московського патріархату, які протестують проти переходу в Православну церкву України іншого храму – Воскресенського.

І вийшло так, що коли побратими та рідні розходилися після панахиди за загиблим воїном, прибічники російської церкви скандували військовим біля Воскресенської церкви: “Ганьба” й “Ми не хочем ПЦУ”.

А ще кричали, що “герої в лапках” (тобто присутні військовослужбовці) “служать рогатому сатані”.

10 квітня Красилівська міськрада на позачерговій сесії заборонила діяльність української “УПЦ МП” на території Красилівської громади і припинила право постійного користування земельними ділянками для храмів цієї конфесії.

Того ж дня понад 1500 членів громади проголосували за перехід Свято-Воскресенського храму до ПЦУ. Збори мешканців Красилова відбувалися на вулиці перед храмом, бо на територію церкви їх не пустили парафіяни “УПЦ МП”.

Відтоді за цей храм триває протистояння.

Як заявив у коментарі проросійському ресурсу “СПЖ” протоієрей Віталій Дунець, настоятель Воскресенської церкви від “УПЦ МП”, 23 червня “активісти ПЦУ за допомогою влади та військових на чолі з військовим комісаром Красилова Василем Ткачуком намагалися захопити храм”, зрізавши замки.

Парафіяни храму з числа прибічників МП, які живуть неподалік, побачили це і прибігли протестувати. Під церквою швидко зібрався натовп, який і скандував людям у формі “Ганьба”.

Читайте також:
Піп “УПЦ МП” Слободян, який бив військового у Хмельницькому, здався поліції. Суд відпустив під особисте зобов’язання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна