Що обрало президентське подружжя на Книжковому Арсеналі-2023

Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська відвідали книжковий ярмарок XI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», що триватиме з 22 до 25 червня у Києві.

Фокус-тема цьогорічного заходу: «Коли все має значення». Її кураторкою стала українська журналістка, документалістка, яка спеціалізується на висвітленні конфліктів, Наталя Гуменюк.

«Назва найбільшої книжкової події країни – «Книжковий Арсенал» – зараз звучить особливо влучно. Бо книжки справді стали нашим арсеналом, нашою культурною зброєю. Ось чому відвідую його з особливими відчуттями. Зараз кожен наш текст, роман, оповідання, вірш – це наш опір знищенню. Доказ, що ми, українці, є й будемо на своїй землі. Будемо, тому що рятуємо, захищаємо та цінуємо одне одного. Тому що небайдужі й людяні», – цитує Олену Зеленську пресслужба ОПУ.

Президентське подружжя оглянуло тематичні секції «Дитяча книга», «Комікси та графічна проза» (представлено книгарнею «Закапелюк»), «Художня література» (представлено книгарнею «Книжковий Лев»), «Арткнига» (представлено Національним центром Олександра Довженка «Довженко-центр»), «Книга про російсько-українську війну» (представлено книгарнею «Сяйво книги») та «Нон-фікшн» (представлено книгарнею «Сенс»).

Глава держави цікавився історичною літературою, придбав книгу Яна Мориса «Чому захід панує – натепер» («Кліо») та книгу Максима Яковлєва «Теорії змов. Як (не) стати конспірологом» («Віхола»).  

Зі свого боку перша леді звертала увагу на художню та психологічну літературу, книги про історичну постать княгині Ольги, а також придбала для сина комікси Boom «Дюна: Дім Атрідів. Книга 1».

Володимир та Олена Зеленські обрали таку літературу:

  • Максим Яковлєв «Теорії змов. Як (не) стати конспірологом» («Віхола»).
  • Олександр Михед. «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» («Видавництво Старого Лева»).
  • Анастасія Левкова. «За Перекопом є земля» («Лабораторія»).
  • Браян Герберт та Кевін Дж. Андерсон. «Дюна. Дім Атрідів. Книга 1» («РМ»).
  • Сергій Пєтков «Княгиня Ольга. Династійні таємниці правителів Русі» (Видавничий дім «АртЕк»).
  • Сергій Пєтков «Княгиня Ольга. Наріжний камінь церкви і держави» (Видавничий дім «АртЕк»).
  • Володимир Вакуленко. «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші» (Vivat).
  • Ольга Маслова, Ніка Бєльська «Коли я нарешті висплюся? Як засинати і прокидатися із задоволенням» («Віхола»).
  • Тімоті Снайдер «Про Тиранію. Двадцять уроків двадцятого століття. Графічна версія» («Човен»/«Видавництво»).
  • Артем Чех «Хто ти такий?» (Meridian Czernowitz).
  • Ян Морис «Чому захід панує – натепер» («Кліо»).
  • «Telegraf#2. Креатив у війні» (Telegraf.Design).

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» – великий український книжковий ярмарок і водночас книжковий фестиваль, заснований 2011 року Національним культурно-мистецьким і музейним комплексом «Мистецький Арсенал», на території якого й відбувається захід.

Читайте також:
“Книга – як зброя”: у Києві стартував Книжковий Арсенал. Зеленський та перша леді вже відвідали

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна