Послом України в Бразилії стане Андрій Мельник, в Індії – генерал-майор запасу Поліщук

Президент Володимир Зеленський призначив послом України в Бразилії Андрія Мельника, який досі обіймав посаду заступника міністра закордонних справ, а послом в Індії – нинішнього заступника міністра оборони Олександра Поліщука.

Про це йдеться у відповідних указах президента, підписаних 20 червня 2023 року.

Окрім того, послом України в Колумбії (за сумісництвом) призначено українського посла в Перу Юрія Полюховича.

Бразилія є найбільшою країною та найбільшою економікою Південної Америки, Індія – друга за кількістю населення (1,4 млрд) країна та одна з найбільших економік світу. Обидві ці держави разом із Китаєм, ПАР та Росією входять в об’єднання БРІКС – групу найбільших за площею та населенням країн, що розвиваються.

На серпень 2023 року заплановано саміт БРІКС, де дуже позиції РФ залишаються дуже сильними.

Довідково

Андрій Мельник – дипломат, Надзвичайний і Повноважний посол.

У 1997 році закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка (спеціаліст із міжнародних відносин, перекладач з німецької мови). Потім навчався у Швеції на юридичному факультеті Лундського університету, де отримав ступінь магістра міжнародного права. Стажувався у Гарвардському університеті.

З 1997 року – на дипломатичній службі. Працював у посольстві України в Австрії, в Головній службі зовнішньої політики секретаріату президента України. У 2007-2012 роках обіймав посаду генерального консула України в Гамбурзі (Німеччина). У 2012-2014 роках очолював департамент в МЗС. У 2014-2015 — заступник міністра Кабінету Міністрів України.

З 19 грудня 2014 до 9 липня 2022 року — Надзвичайний і Повноважний посол України в Німеччині, де відзначився чіткою й різкою (часто її називали “недипломатичною”) позицією, критикуючи надто обережну політику Берліна щодо підтримки України у війні з агресором Росією.

З листопада 2022 обіймав посаду заступника міністра закордонних справ.

У травні 2023 стало відомо про майбутнє призначення Мельника послом у Бразилії. Німецьке видання Bild прокоментувало це як “намір президента Зеленського терміново поліпшити відносини з Бразилією”.

Читайте також:
Президент Бразилії пропонує віддати Крим Росії, щоб припинити війну

Олександр Поліщук

Олександр Поліщук – генерал-майор запасу.

У 1996 році закінчив Академію Збройних сил України, у 2014-му – Національну академію державного управління при президенті України (магістр державного управління у сфері національної безпеки).

Пройшов підготовку за спеціальністю “офіцер багатонаціональних штабів” в Оборонному коледжі Нідерландів, програму стажування в Управлінні оборонної політики та планування Міжнародного секретаріату НАТО на посаді експерта з оборонного планування та розвитку оперативних можливостей військ (сил). Навчався у Королівському коледжі оборонних досліджень Великої Британії.

Має досвід дипломатичної служби на посаді заступника військового представника Місії України при НАТО з 2004 по 2007 рік.

З жовтня 2019 року до 20 червня 2023 року обіймав посаду заступника міністра оборони. Голова Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

З 2020 по 2022 рік був членом делегації Тристоронньої контактної групи в Мінську, представником у робочій підгрупі з безпекових питань.

Читайте також:
Виступ Зеленського на саміті G7: запропонував у липні провести “світовий саміт формули миру”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна