Меджліс просить владу України закріпити свій правовий статус

Меджліс кримськотатарського народу подав документи до Держслужби України з етнополітики та свободи совісті для закріплення правового статусу представницького органу.

Про це повідомив голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв.

«За 32 роки Меджліс кримськотатарського народу нарешті буде у правовому полі України як представницький орган кримськотатарського народу», – зазначив він.

Меджліс – де-факто представницький орган кримських татар із 1991 року. Оформити такий статус де-юре не дозволяло українське законодавство. Однак у 1999 році Леонід Кучма створив Раду представників кримськотатарського народу при президенті України, що складалася виключно з членів Міллій Меджлісу.

Не маючи в Україні формального юридичного статусу, Меджліс згадувався як представницький орган кримських татар у документах багатьох міжнародних організацій, включаючи такі як Генасамблея ООН чи ОБСЄ.

У Меджлісу після закріплення за ним правового статусу з’явиться можливість брати участь у розробці та реалізації програм, державних і регіональних, що стосуються прав та інтересів кримських татар. Також із представницьким органом доведеться консультуватися з питань надання землі представникам корінних народів, які повертаються до Криму. Порядок включення відомостей про мови, історію та культуру кримських татар до навчального процесу в Україні також має визначатися у взаємодії з Меджлісом кримськотатарського народу.

Закон також наголосив на праві корінних народів створювати власні ЗМІ. При цьому, якщо більше половини медіа належить представницькому органу, то воно може отримати фінансову підтримку держави.

Після закріплення статусу діяльність Меджлісу забезпечуватиметься за рахунок держбюджету України за окремою бюджетною програмою. Також представницький орган має право на доступ до фінансової, технічної, благодійної та гуманітарної допомоги від іноземних держав, міжнародних організацій, юридичних і фізичних осіб.

Читайте також:
Зеленський утворив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції Криму: хто ввійшов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна