На Харківщині загинули двоє курсантів ДСНС, коли розбирали снаряд за наказом начальника

У середу вдень, 31 травня, у приміщенні одного з навчальних підрозділів ДСНС у Харківській області, влада якої жодного разу з початку війни не подавала документів щодо включення регіону до територій, де велися активні бойові дії, вибухнув невстановлений вибуховий пристрій.

Про це інформує “Інтерфакс”.

За словами прессекретаря Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, унаслідок вибуху поранення дістав 20-річний курсант, який отримав незначні травми. Ще два курсанти 21 і 22 років померли від отриманих травм у кареті швидкої допомоги дорогою до лікарні.

Усі троє навчалися на третьому курсі університету.

Наразі відкрито кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією п. 1 ч. 2 ст. 115 (загибель двох осіб) Кримінального кодексу України.

У свою чергу, як інформує “Суспільне”, чотирьох посадовців Національного університету цивільного захисту відсторонили на час розслідування причин вибуху.

“Четверо посадовців університету наразі відсторонені. Працює спеціалізована комісія на чолі з заступником голови ДСНС. Всі матеріали будуть передані до ДБР”, — прокоментувала подію речниця МВС України Мар’яна Рева.

Речник ДСНС Олександр Хорунжий додав, що відсторонили тих, хто “відповідальні за навчальний процес”. “Ми зацікавлені у тому, щоб винні отримали справедливе покарання. Більше інформації буде оприлюднено після закінчення розслідування”, — сказав Хорунжий.

Натомість журналістка Ірина Ромалійська пише, що курсанти загинули в гуртожитку внаслідок вибуху снаряду, який їм наказав розібрати керівник.

За її інформацією, яку журналістка переказує зі слів родичів загиблих, під час вибуху загинули 21-річні курсанти Роман Сліпець та Євген Кочетов, які навчалися на саперів-мінерів.

“Так от, за інформацією родичів загиблого, начальник кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки Олександр Шевчук дав наказ курсантам дістати з 152-мм снаряду вибухову речовину. Снаряд здетонував. Двоє курсантів загинули. Ще один травмований, кілька отримали контузії. Сталося це все не на тренувальному майданчику, а в гуртожитку!”, – пише журналістка.

Також “Суспільне Харків” поговорило з джерелом у навчальному закладі, яке розповіло, що за наказом керівника хлопці намагалися прибрати вибухову речовину зі снаряда, аби зробити муляж. І якщо курсанти цього не зроблять, їх не відпустять у звільнення, а весь взвод та курс змусять бігати по стадіону.

Снаряд розбирали без нагляду й керівництво у цей час займалося своїми обов’язками. Натомість заступник, командир взводу та викладачі говорили керівнику, який віддав наказ, що не треба давати курсантам це завдання, але він нікого не слухав.

Читайте також:
У Хмельницькому застрелився 19-річний курсант, залишивши передсмертну записку: відкрили провадження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна