Війна у цифрах: РФ депортувала понад 19 тисяч українських дітей, а ще 484 – вбила

Встановлено 13 випадків сексуального насильства по відношенню до дітей обох статей. Наймолодшій жертві – 4 роки.

Крім цього, ворог продовжує “евакуйовувати” дітей на підконтрольні йому території.

Станом на 1 червня Україна повернула 371 дитину з понад 19 тисяч, яких загарбники примусово депортували з тимчасово окупованих земель.

“19 тисяч – це офіційні дані, проте вони є приблизними, точна кількість вивезених до росії дітей наразі не відома. Про масштаби реальної депортації українських дітей ми зможемо дізнатися лише через роки», – заявила голова правління “Української мережі за права дитини” Дар’я Касьянова.

Та додала, що “велика проблема – ідентифікувати примусово вивезених, особливо коли йдеться про сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, або дітей, чиї батьки загинули, починаючи з 24 лютого 2022 року”.

За словами правозахисниці, також складною проблемою є надання дітям громадянства РФ, адже це ускладнює повернення таких дітей.

З початку повномасштабної війни загалом вважається повернутою 371 дитина. Як пише Military Media Center, від березня 2023 року з прифронтових територій Донецької області примусово евакуювали 130 дітей, з Харківщини – 79.

Евакуація відбувається в Кіровоградську, Черкаську, Тернопільську області, розглядається також Житомирщина як регіон для розміщення дітей з батьками, вивезених з прифронтових сіл та містечок сходу країни.

Нині в Україні розслідують більше 1 тис. кримінальних проваджень щодо військових злочинів росіян проти дітей. Ще майже 1800 злочинів – по фактам руйнування і знищення цивільної інфраструктури.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна