У столиці Латвії демонтували пам’ятник Пушкіну

В латвійській столиці Ризі демонтували пам’ятник російському поету Олександрові Пушкіну, який стояв в парку Кронвалда.

Про це 30 травня повідомляє LSM.lv.

Після демонтажу Ризьке агентство пам’ятників перемістило скульптуру Пушкіна на склад. Згодом її планують передати Спілці художників.

Рішення про переміщення скульптури ухвалено у зв’язку з тим, що 2009 року Рада зі збереження та розвитку історичного центру Риги і Державна інспекція з охорони пам’яток культури не схвалили її розміщення в парку Кронвалда, рекомендувавши вибрати інше місце.

Таким чином те, що скульптура була встановлена в парку і дотепер перебувала там, порушувало нормативні акти. 3 березня 2023 року Рада з пам’ятників Ризької думи висловилася за перенесення скульптури в більш відповідне місце.

Наприкінці квітня коаліція Ризької думи схвалила ідею того, щоб пам’ятник Пушкіну перенесли в інше місце. Депутати вирішили вивчити можливі місця, де згодом можуть встановити монумент, а також висловили намір не зволікати з цим.

Як відомо, в Києві, незважаючи на кампанію деручифікації, пам’ятник Пушкіну залишається на місці, в Парку ім. Пушкіна в Шевченківському районі.

Читайте також:
Мінкульт позбавив охоронного статусу два погруддя Пушкіна в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна