У Запоріжжі СБУ затримала комуніста Петровського, який наводив на місто ракети і вже сидів за спробу “путчу”

доповнено

Служба безпеки України під час спецоперації затримала колишнього депутата Запорізької міськради, комуніста Юрія Петровського, який “наводив” російські ракети на Запоріжжя у квітні та травні 2023 року.
Тоді внаслідок ворожих обстрілів загинуло троє місцевих жителів. Також було зруйновано 30 приватних будинків і пошкоджено одне з промислових підприємств регіону.

Про це в понеділок, 29 травня, повідомив пресцентр СБУ.

“За даними слідства, ворожим поплічником виявився палкий прихильник комунізму, який у 2001 році отримав 6 років тюрми за планування державного перевороту в Україні. Після виходу на волю вступив до місцевого осередку забороненої Компартії і у 2015 році майже пів року був депутатом Запорізької міської ради”,  – йдеться в повідомленні СБУ.

Також він був активним учасником прокремлівських організацій “Союз радянських офіцерів” та “Безсмертний полк”.

Наприкінці 2022 року його завербував кадровий співробітник ФСБ РФ для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Для виконання ворожих завдань російський агент сформував власну інформаторську мережу. До її складу ввійшли колишні однопартійці фігуранта, які проживають у Запоріжжі.

“Через них він “в темну” отримував інформацію про діючі промислові підприємства і технічний стан критичної інфраструктури. Потім зрадник особисто виїжджав на місцевість і проводив приховану фото- та відеофіксацію українських об’єктів. Отримані відомості передавав РФ для підготовки повітряних атак по території регіону”, – додали в СБ.

Після ворожих ударів зловмисник звітував про їхні наслідки до ФСБ Росії.

Історик із Запоріжжя Едуард Андрющенко називає ім’я затриманого – Юрій Петровський. 

Він був майором колишніх внутрішніх військ, засуджений у “справі грибників” та позбавлений його судом.

У 2001 році Чернігівський обласний суд за матеріалами встановив СБУ, що відомі своїми лівими поглядами Юрій Петровський і Валентин Булахов хотіли підірвати ЧАЕС, викрасти Кучму та організувати збройне повстання в Україні. За однією з версій, про яку писала “Українська правда”, ця операція “була проведена для окозамилювання напередодні “Гонгадзегейту”.

Булахова, який визнав свою провину, було засуджено до 3 років умовно, а Петровського – до 6 років у виправно-трудовій колонії.

Нині під час обшуків за місцем проживання Петровського виявлено мобільні телефони, які він використовував для спілкування з російською спецслужбою. Також у нього вилучено велику кількість забороненої комуністичної символіки.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Читайте також:
СБУ запакувала диверсанта ФСБ, який хотів підірвати залізничні колії біля Авдіївки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна