ДБР закрило провадження щодо 277 морпіхів 501-го батальйону, які в полоні. В/ч поновила грошові виплати

У Державному бюро розслідувань ухвалили рішення щодо закриття провадження відносно 277 військовослужбовців 501-го окремого батальйону морської піхоти ВМС України за підозрою у дезертирстві. Після цього військова частина поновила їм виплату грошового забезпечення відповідно до вимог законодавства.

Про це в понеділок, 29 травня, повідомила пресслужба відомства.

“Слідство встановило, що бійці опинилися в полоні через зраду одного з командирів. Про відновлення виплат свідчить відповідний наказ командира частини. Згідно з документом, сімʼї військовослужбовців отримають у повному обсязі грошове забезпечення бійців за час перебування у полоні”, – йдеться в пресрелізі.

У ДБР нагадали, що з кінця лютого 2022 року військовослужбовці батальйону здійснювали оборону Маріуполя. У квітні цього ж року пропагандисти РФ розповсюдили інформацію, що начебто морпіхи 501-го батальйону добровільно здалися в полон в оточеному Маріуполі.

“Насправді начальник речової служби тилу 501 обмп зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та вмовив командира батальйону здатися. Через це військовослужбовцям батальйону був відданий наказ нібито на передислокацію, а насправді їх переправили до «днр». Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон”, – наголошують в ДБР.

Як відомо, йдеться про Костянтина Безсмертного, який був також т.в.о. заступника командира 501-го батальйону морпіхів в маріупольському оточенні.
У квітні 2023 року Безсмертного помітили в кав’ярні в окупованому Бердянську.

У травні 2023 року ДБР розпочало досудове розслідування щодо військовослужбовців батальйону.

“В цьому ж місяці ДБР прийнято рішення щодо закриття провадження відносно полонених військовослужбовців 501 ОБМП. Вказане рішення надало підстави уповноваженим органам відновити порушені права полонених морпіхів щодо виплат їх родичам”, – резюмували у відомстві.




ДБР також нагадало, що начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС Збройних Сил України повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі.

Читайте також:
Під час оборони Маріуполя один із керівників 501-го батальйону морпіхів обманом здав у полон 277 воїнів – ДБР оголосило підозру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна