Чи загрожує радіаційна небезпека Харкову?

автор: Богдан Олексюк

Коли російські ЗМІ повідомляють про підготовку українськими Збройними силами чи українськими спецслужбами провокації з підривом “брудної” бомби чи ядерних об’єктів на своїй території, це може означати лише одне – вони самі готують таку диверсію.

Чергова хвиля таких фейків піднялася 25 травня з повідомлень російських інформагентств про нібито підготовку Україною провокації з вибухом сховища з відпрацьованим ядерним паливом у Харкові.

Так, агенції РИА Новости і ТАСС поширили повідомлення з посиланням на неназване, але “обізнане” джерело про нібито підготовку Україною провокації з підривом у Харкові сховища з відпрацьованим ядерним паливом для подальшого звинувачення у цьому Москви. У повідомленнях зазначається, що “українським неонацистам” Харків для вчинення терористичного акту підходить, оскільки там кілька ядерних реакторів – у Національному науковому центрі “Харківський фізико-технічний інститут” та у Фізико-технічному інституті низьких температур ім. Б. І. Вєркіна.

Ці повідомлення інформагентств відразу поширили провідні російські ЗМІ, часом додаючи коментарі щодо мети такої провокації.

“Києву потрібно підігріти інтерес до української теми, що остигає на Заході”, – заявив “Известиям” військовий історик, директор Музею військ ППО Юрій Кнутов, коментуючи інформацію про те, що Україна може готувати провокацію з підривом у Харкові сховища з ядерним паливом, щоб потім звинуватити в цьому РФ.

Державна інспекція ядерного регулювання України оперативно спростувала фейкову інформацію російських ЗМІ про нібито підготовку Україною провокації з вибухом сховища з відпрацьованим ядерним паливом у Харкові.

“Звинувачення російських пропагандистів – ніщо інше, як цинічна, відверта брехня і хвора фантазія. У Харкові немає ядерних реакторів взагалі, і в згаданих інститутах зокрема, так само як немає і ніколи не було сховища з відпрацьованим ядерним паливом”, – заявили в Держатомрегулювання.

В інспекції прокоментували, що свіжі вигадки російських ЗМІ про загрози ядерної катастрофи на ядерних об’єктах, яких просто не існує в Україні, – це яскравий прояв невгамовної бурхливої фантазії роспропагандистів та їхнього повного відриву від реальності.

Також у заяві ДІЯРУ нагадується, що Україна забезпечує інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії повним доступом до своїх ядерних об’єктів, і що наша держава чітко дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань у сфері використання ядерної енергії.

І справді, ніякого ядерного сховища у Харкові немає. Можна припустити, що пропагандисти мали на увазі ядерну установку “Джерело нейтронів” у П’ятихатках, яку, вони ж самі ж неодноразово обстрілювали з початку вторгнення.

Ще в березні 2022 року росіяни поширювали фейки про те, що цю установку можна використати для розробки ядерної зброї, але працівники Харківського фізико-технічного інституту пояснили, що це неможливо. Установка використовується виключно в наукових цілях – для досліджень у галузі фундаментальної та прикладної ядерної фізики та енергетики. Однак, зрозуміло, якщо відбудеться фізичне руйнування установки, то можливий вихід назовні радіоактивних елементів.

У Центрі протидії дезінформації РНБО зазначили, що основна мета подібних фейків – сіяти паніку серед українців, а також дискредитувати Україну на міжнародній арені заради припинення постачання зброї від західних країн. При цьому, пропагандисти РФ намагаються поширювати паніку висловлюваннями, що подібна катастрофа зачепить не тільки Україну, Росію і Білорусь, а й Євросоюз.

“Також існує ймовірність, що ворог такими заявами готує собі інформаційне алібі в рамках планування подібного теракту. Цей фейк є частиною ІПСО росіян з ядерного шантажу. Раніше роспропаганда вже поширювала брехню про радіаційну хмару на Хмельниччині”, – йдеться у спростуванні Центру протидії дезінформації.

Очевидно, своєчасні спростування російських фейків і поширення об’єктивної інформації частково нівелюють задуми організаторів ІПСО. Однак, потрібно пильнувати, бо фантазії і злої волі ворогу не позичати.

Читайте також:
Відлуння вибухів у Хмельницькому і “ядерні” фейки РФ: що не так з українською реакцією

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна