Головний конкурент Трампа від РП ДеСантіс висунувся в президенти США

Губернатор Флориди, член Республіканської партії Рон ДеСантіс подав до Федеральної виборчої комісії США документи про участь у виборах президента у 2024 році.

Про це в середу, 24 травня, повдіомляє AP.

ДеСантіс, як очікується, офіційно оголосить про рішення змагатись за найвищу посаду у Сполучених Штатах у середу ввечері під час інтерв’ю з бізнесменом Ілоном Маском.

Імовірно, саме Рон ДеСантіс стане головним конкурентом колишнього президента США Дональда Трампа (2017-2021), який почав нову передвиборну кампанію ще в листопаді 2022 року.

Тоді ж ДеСантіс на проміжних виборах здобув тріумфальну перемогу на губернаторських виборах у Флориді, зокрема заручившись підтримкою деяких округів, що традиційно голосували за представників Демократичної партії.

У листопаді 2022 року він випереджав Трампа в опитуваннях і був найпопулярнішим кандидатом у президенти від Республіканської партії. Однак поточні дані показують, що експрезидент суттєво відірвався від губернатора Флориди.

Як повідомляє “Європейська правда“, стосунки між обома різко зіпсувались наприкінці минулого року, коли Трамп почав критикувати ДеСантіса за нібито нелояльність. Сталося це на тлі провалу підтримуваних Трампом кандидатів на проміжних виборах, тоді як ДеСантіс без його підтримки здобув переконливу перемогу.

Окрім Трампа й ДеСантіса, офіційно про участь у змаганнях за номінацію на президентські вибори оголосили, зокрема, колишня губернаторка Південної Кароліни й колишня посол США в ООН Ніккі Гейлі; підприємець і консервативний політичний активіст Вівек Рамасвемі; сенатор від Південної Кароліни Тім Скотт; колишній губернатор штату Арканзас Аса Гатчінсон; радіоведучий Леррі Елдер.

Ставлення до України

У березні ДеСантіс викликав гнів навіть у власній Республіканській партії, коли назвав війну в Україні “територіальною суперечкою” і заявив, що “подальше заплутування” в Україні не є частиною “життєво важливих національних інтересів” США. Пізніше ДеСантіс пояснив свої суперечливі заяви про доцільність підтримки України з точки зору інтересів США та назвав президента РФ воєнним злочинцем. “Безперечно, вони (Україна) мають право на цю територію. Якби можна було одним порухом руки щось змінити, я б 100% повернув ці території Україні”, – сказав губернатор Флориди. А втім пізніше політик закликав до “перемир’я” в Україні.

Читайте також:
Більшість сенаторів-республікаців США не підтримують позицію Трампа і ДеСантіса щодо зменшення допомоги Україні, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна