“Українські диверсанти”, бої на кордоні та план “Едельвейс”: що коїться на Бєлгородщині та що кажуть у Кремлі

Легіон «Свобода Росії» та «Російський добровольчий корпус» у складі ЗСУ проводять операцію на території Бєлгородської області для створення «смуги безпеки» для захисту цивільних українців.

Про це заявив речник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов у коментарі Суспільному в понеділок, 22 травня.

“Так, сьогодні Російський добровольчий корпус та Легіон Свобода Росії, які складаються з громадян Російської Федерації розпочали операцію по звільненню цих територій Білгородщини від так званого режиму Путіна і відсування супротивника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення”, – сказав Юсов.

Він наголосив, що цю операцію проводять виключно громадяни Росії. Та додав, що наразі управління розвідки не коментуватиме безпосередньо плани цієї операції, але, за словами речника ГУР, “завданням і результатом має стати підвищення безпеки і захист українського мирного населення від терористичних атак та обстрілів з боку терористичних угруповань”.

Події в Бєлгородській області

Сьогодні вранці легіон “Свобода Росії” опублікував у в Telegram відеозвернення, в якому заявив, що його військові “повертаються додому для боротьби за свободу від влади”.  Автори звернення також закликали жителів прикордонних регіонів РФ не чинити опір та не боятися їх.

Бійці “Російського добровольчого корпусу” приблизно в цей же час опублікували відео біля вказівних знаків Бєзлюдівки, Чуровічєй та Любимівки — прикордонних населених пунктів Бєлгородської, Брянської та Курської областей РФ.

Близько 14:00 легіон «Свобода Росії» та «РДК» заявили, що «звільнили» село Козінка Бєлгородської області й зайшли в населений пункт.

Згодом губернатор Бєлгородської області Гладков підтвердив, що на територію Гайворонського округу зайшла “диверсійно-розвідувальна група ЗСУ” і що ЗС РФ разом із прикордонною службою, Росгвардією та ФСБ вживають необхідних заходів щодо ліквідації противника.

У зв’зку з цими подіями в Бєлгородській області ввели план “Едельвейс”. Так, оголошено загальний збір працівників у всіх відділах поліції регіону.

Як пишуть росЗМІ, у Грайвороні та прилеглих селах буде оголошено евакуацію. Стверджується, що зараз у села відправлено автобуси, які відвезуть мешканців до безпечних районів.

Реакція Кремля

Речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Путіну вже доповіли про прорив російського кордону у Бєлгородській області.

Повідомляється, що диктатору звітували Міноборони, ФСБ та Прикордонна служба РФ.

“Ведеться робота щодо їх витіснення з російської території та знищення цієї диверсійної групи”, – сказав Пєсков.

Речник Путіна зауважив, що нібито “метою операції є відведення уваги від того, що Україна нібито втратила місто Бахмут Донецької області”.

“Сил та засобів на місці достатньо”, – запевнив Пєсков.

Читайте також:
Буданов виступив зі зверненням до російських військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна