До вступу в НАТО західні країни хочуть запропонувати Україні ізраїльську модель безпеки, – ЗМІ

До вступу НАТО країни Заходу запропонують Україні безпекову модель за зразком тієї, яку має Ізраїль. Вона полегшить передачу Києву зброї, передових технологій та буде кроком на шляху членства до Альянсу.

Про підготовку плану в інтерв’ю The Wall Street Journal заявив президент Польщі Анджей Дуда. Також на умовах анонімності про це розповіли газеті й інші західні чиновники.

Джерела WSJ заявили, що концепцію ізраїльської моделі для України вперше розробили у вересні 2022 року глава Офісу президента Андрій Єрмак та колиншій генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

За словами експомічника останнього Фабріса Потьє, США виступатимуть головним гарантом безпеки для України. Співрозмовники WSJ сказали, що сторони договору про гарантії безпеки включатимуть США, Велику Британію, Німеччину та Францію. Високопосадовці в кількох європейських столицях, зокрема в Парижі і Берліні, заявили, що «загалом згодні з планом».

Проте обговорення щодо моделі між Києвом та західними союзниками ще тривають, заявив неназваний американський чиновник.

Західні чиновники сказали газеті, що угода з Україною за ізраїльським зразком може змінити перебіг нинішньої війни, яку розв’язала Росія, а сам документ буде пов’язаний із процесом просування Києва до майбутнього членства в Альянсі, «не зробивши його частиною конфлікту».

«Росія має зрозуміти сьогодні, що Україна отримала гарантії безпеки і що вони не закінчаться з часом або через втому Заходу», — сказав Дуда, наголосивши, що договір не буде пов’язаний з будь-яким мирним процесом чи переговорами між Києвом та Москвою.

Очікується, що угоду про безпеку, засновану на пропозиції, відомій як Київський договір з безпеки, підпишуть після липневого саміту НАТО у Вільнюсі, де має взяти участь і президент України Володимир Зеленський, заявили WSJ чиновники, знайомі з переговорами.

Кілька співрозмовників газети кажуть, що на саміті планують створити Раду НАТО — Україна. За словами чиновників, Україна матиме право скликати засідання ради та звернутися за допомогою, яку потім мають надати окремі члени Альянсу.

Ізраїль не входить до НАТО, і члени альянсу, зокрема США, не зобов’язані в разі війни приходити на допомогу країні. Зараз допомога Вашингтона Ізраїлю регламентується угодами на десять років, остання з яких зобов’язує США надати військову допомогу в розмірі $38 мільярдів у період із 2019 до 2028 року.

Читайте також:
Досвід Ізраїлю, ймовірно, прийде до нас на певну кількість років, – Буданов про тривалість війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна