Як українські учні у Польщі закінчують шкільний рік

авторка: Ольга Гембік
фото надані відділом комунікацій Фундації “Незламна Україна”

Цього, 2023-го, року 1560 дітей закінчують “Першу українську школу” в Польщі. Вона почала працювати торік у березні у Варшаві.

200 школярів спочатку навчалися у приміщенні звичайної польської школи в другу зміну – коли польські діти закінчували свої уроки. Напередодні 1 вересня 2022 року школа за допомогою телеграм-бота отримала вже понад 6900 заявок на навчання.

Тоді почали шукати окремі приміщення вже не лише у польській столиці, а й у інших великих містах – Кракові та Вроцлаві.

– Українські загальноосвітні заклади існували в Польщі й до війни, але з початком повномасштабного вторгнення з’явився неабиякий попит, – каже Вікторія Гнап, президентка Фундації “Незламна Україна”, яка є керуючою установою освітнього проєкту. – Воно й зрозуміло – діти й батьки втомилися від онлайн-занять, рівень знань знизився, дітям хотілося живої взаємодії з однолітками, хотілося вчити рідну мову, літературу та історію. У нас же всі вчительки школи – з України, опинилися в Польщі після повномасштабного вторгнення.

Нині у школах мережі працюють 194 вчительки. Вони викладають за українською програмою.

Із польською культурою та історією українські діти також знайомляться. Польська мова в школах Фундації “Незламна Україна” вивчається поглиблено. Навчальні дні узгоджені з польським розкладом – у державні свята Польщі українська школа теж відпочиває.

Ще одне із завдань школи – всебічний позашкільний розвиток дітей. Учні відзначають українські свята, малюють листівки для захисників, роблять окопні свічки й зустрічаються з різними людьми.

Приміром, нещодавно у варшавську школу завітав британський школяр та інфлюенсер Габріель Кларк. У 2022 році він зібрав пожертв на понад 9 млн грн, продавши свій виріб із дерева. Кошти були передані Міжнародній організації Save the Children International, а вони передали гроші на підтримку, власне, “Першої української школи” в Польщі.

Окрім шкіл, працює ще дев’ять додаткових освітніх центрів фундації у Познані, Лодзі, Любліні, Гданську, Катовіце, Щецині, Бидгощі, Жешуві та Білостоку. Тут діють Школи майбутнього першокласника та центри підготовки до тестувань НМТ.

Польське міністерство освіти та науки повідомило, що визнає результати українського тестування, а тому з цими балами можна буде вступати до польського вишу.

Навчання у “Першій українській школі” безплатне для українських біженців. Дітей забезпечують матеріалами для навчання, наплічниками, харчуванням. Школу фінансово підтримує Міжнародний фонд ООН – ЮНІСЕФ й вже згадувана Міжнародна організація Save the Children International.

Матеріал підготовлений за допомоги MediaPort Warsaw, хабу для українських журналістів у Польщі, та за підтримки міжнародної ініціативи Media Lifeline Ukraine

Читайте також:
“У Бахмуті й Авдіївці ще багато дітей. Вони ховаються”. Як польський фонд UA Future допомагає жителям прифронтових міст і сіл


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.