Легендарний винищувач Karaya пояснив, хто за день знищив у Брянській області РФ два російські літаки та два вертольоти

Знаменитий український льотчик-винищувач Вадим Ворошилов “Karaya” прокоментував масове нищення російської авіаційної техніки в Брянській області РФ.

Як передає “Новинарня“, в ефірі національного телемарафону в неділю, 14 травня, відповідаючи на запитання, що сталося напередодні з двома гелікоптерами Мі-8 і літаками Су-34 та Су-35 ВКС РФ, які були збиті, впали та згоріли, Герой України Ворошилов припустив, що це був “дружній вогонь”.

“Є основні версії, які наш ворог висуває щодо того, що трапилось. Одна з основних версій з їхнього боку – нібито в нас з’явилися літаки F-16 з ракетами класу “повітря – повітря” АІМ-120. Друга версія – можливо, зенітно-ракетний комплекс “Петріот” передислокувався до кордону Росії. Ну, і звісно, вони полюбляють версію щодо роботи українських ДРГ на території РФ. Ці всі три версії існують. Але моя суб’єктивна думка [така]

Починає з’являтися і працювати певний тип авіаційного озброєння, який ми отримали від Великої Британії (авіаційні ракети далекої дії Storm Shadow – “Н”). Вони (росіяни) максимально налякані з приводу наших нових повітряних засобів ураження. Їхні наземні комплекси протиповітряної оборони постійно несуть чергування. І будь-яку повітряну ціль вони сприймають за потенційно наш новий вид озброєння. Вони цим налякані, взаємодія у них максимально неорганізована. Тому я вважаю, що це був “френдлі фаєр”, – сказав Ворошилов.

Відповідаючи на уточнююче запитання, Карайя повторив, що, швидше за все, це російська ППО своїх і збила.

Ворошилов додав, що українська сторона вже не раз спостерігала, як росіяни збивають власні ударні гелікоптери та винищувачі в районах ведення бойових дій.

Також майор Ворошилов відкинув припущення, нібито повітряні цілі у Брянській області знищив новітній американський літак F-22, який отримала Україна або який злітав із Польщі. За його словами, цей літак не передбачається до надання Україні.

Передісторія

Як писала “Новинарня“, 14 травня Генштаб ЗСУ не подав інформації про збиття 13 травня двох російських гелікоптерів і двох винищувачів на території Брянської області РФ. Але російські медіа опублікували багато відео з кадрами влучань, вибухів техніки у небі та горінням її на землі.

Як писав телеграм-канал “База”, загалом 9 людей загинули вчора внаслідок аварії двох вертольотів Мі-8 та літаків Су-34 та Су-35 у Брянській області.

  • У місті Клинці в аварії гелікоптера Мі-8 загинули всі три члени екіпажу.
  • В Унецькому районі після аварії другого вертольота Мі-8 загинули ще троє членів екіпажу.
  • У селі Нижня загинули два пілоти винищувача-бомбардувальника Су-34.
  • У селищі Сурецький Муравей загинув пілот винищувача Су-35.

Хто такий Карайя

Вадим Ворошилов Karaya – 29-річний український військовослужбовець з Кременчука на Полтавщині, льотчик 2-го класу, майор Повітряних сил ЗСУ.

12 жовтня 2022 року Karaya успішно катапультувався та відвів несправний літак від Вінниці. Цього дня він збив п’ять дронів і дві крилаті ракети. Під час виконання бойового завдання його літак Міг-29 отримав пошкодження.

Того ж дня командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук ініціював клопотання про присвоєння пілоту звання Героя України. 5 грудня президент своїм указом надав Вадиму Ворошилову це звання.

Читайте також:
У Брянській області РФ збили два російські гелікоптери і два винищувачі, – росЗМІ

Пілот Karaya назвав чотири причини, чому Україні потрібні F-16

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна