“Євробачення-2023” виграла Швеція. “Творчі” – шості на тлі бомбардування їхнього Тернополя

Переможцем пісенного конкурсу “Євробачення” 2023 року, який від імені України приймала Велика Британія, стала шведська співачка мароккансько-берберського походження Лорін Зінеб Нока Тальяуї, або ж Loreen, із піснею Tatoo.

За підсумками фінального шоу в Ліверпулі ввечері 13 травня 39-річна шведка набрала 583 бали, випередивши головного конкурента – Карію (Käärijä, він же Єре Пойхонен) з Фінляндії, в якого 526 балів. Саме такий прогноз щодо обох виконавців напередодні конкурсу робили букмекери.

Лорін отримала від журі різних країн 340 очок і від глядачів – 243. Карія зі своєю піснею “Ча-ча-ча” став обранцем публіки – 376 балів, тоді як члени журі дали йому 150 пунктів.

Це вже друга перемога Лорін на конкурсах “Євробачення” після успіху 2012 року в Баку. І це сьома перемога Швеції від початку заснування щорічного пісенного конкурсу. За кількістю виграшів Швеція зрівнялася з Ірландією, яка досі лідирувала.

Відтак “Євробачення-2024” пройде у Швеції.

Виступ Loreen із піснею “Тату”:

Виступ Käärijä із піснею Cha Cha Cha:

Український гурт Tvorchi з Тернополя – саунд-продюсер Андрій Гуцуляк та темношкірий вокаліст Джеффрі Кенні з Нігерії – посів шосте місце з 243 балами (189 – від публіки, 54 – від журі).

Єдині 12 балів від журі Україні прийшли з Чехії. Також нам давали бали члени журі з Італії (10), Естонії та Ізраїлю (по 7), Молдови (6), Латвії (4), Вірменії (3), Азербайджану та Албанії (по 2), Франції (1).

Українське журі розподілило свої голоси так: за Швецію – 12, за Литву – 10, Австралії – 8, Чехії – 7, Польщі – 6, Естонії – 5, Великій Британії – 4, Словенії – 3, Італії – 2, Ізраїлю – 1.

Уперше в історії конкурсу мала змогу голосувати “решта світу” – через встановлені застосунки.

Виступ “Творчих”:

Після виступу “Творчих” у Ліверпулі російські війська під час повітряної тривоги вкотре обстріляли територію України. Ракети впали зокрема на промислову зону Тернополя. Музиканти опублікували пост із відповідним відео у своєму офіційному Instagram. Однак коли їм вказали, що відео викладати не варто, замінили його на картинку.

“Погляньте зараз на це”, — написали Гуцуляк та Кенні, поставивши хештеги “євробачення2023” та “наше рідне місто” і нагадавши таким чином, в Україні триває війна.

Внаслідок обстрілу, як повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш, травмовані двоє цивільних. Попередньо, в них осколкові поранення та опіки. Потерпілих госпіталізували.

“Є влучання у складські приміщення, які належать комерційним підприємствам та релігійній організації. На місці події працюють пожежники. Загорання ще не ліквідовано повністю”, – написав Труш у телеграмі о 0:19.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений TVORCHI (@tvorchi_official)

Підсумкова таблиця:

1  Швеція Лорін Tattoo 583
2  Фінляндія Карія / Käärijä Cha Cha Cha 526
3  Ізраїль Ноа Кірел Unicorn 362
4  Італія Марко Менгоні Due vite 350
5  Норвегія Алессандра Queen of Kings 268
6  Україна гурт “Творчі” Heart of Steel 243
7  Бельгія Густаф Because of You 182
8  Естонія Аліка Bridges 168
9  Австралія гурт Voyager Promise 151
10  Чеська Республіка гурт “Весна” My Sister’s Crown 129
11  Литва Моніка Лінкіте Stay 127
12  Кіпр Ендрю Ламбру Break a Broken Heart 126
13  Хорватія гурт Let 3 Mama ŠČ! 123
14  Вірменія Brunette Future Lover 122
15  Австрія Салена Who the Hell Is Edgar? 120
16  Франція La Zarra Évidemment 104
17  Іспанія Бланка Палома Eaea 100
18  Молдова Паша Парфені Soarele și luna 96
19  Польща Бланка Стайков Solo 93
20  Швейцарія Ремо Форрер Watergun 92
21  Словенія гурт Joker Out Carpe Diem 78
22  Албанія Альбіна і сім’я Кельменді Duje 76
23  Португалія Мімікат Ai coração 59
24  Сербія Люк Блек Samo mi se spava 30
25  Об’єднане Королівство Мей Мюллер I Wrote a Song 24
26  Німеччина гурт Lord of the Lost Blood & Glitter 18




“Євробачення-2023”

67-й пісенний конкурс “Євробачення” відбувся у Ліверпулі від імені України, яка – в особі гурту Kalush Orchestra – здобула перемогу в Турині 2022 року.

Організатори надали країні, що воює за свободу, потужну емоційну та словесну підтримку. Від України на шоу була своя співведуча – Юлія Саніна – та по кілька музичних номерів на кожному концерті. У першому півфіналі сильні патріотичні композиції виконали Hardkiss і Альоша. У другому – перформанс “Музика єднає покоління” розповів про зв’язок між різними поколіннями українців через попурі відомих українських музичних творів у сучасному аранжуванні (Марія Яремчук, Злата Дзюнька, Otoy). На початку фінального шоу співали Kalush Orchestra, а під час представлення учасників – Go_A, Джамала, Тіна Кароль і Вєрка Сердючка.

Представник України, гурт Tvorchi, одразу потрапив у фінал. Гурт виступив з оновленою версією пісні Heart of Steel під номером 19.

Півфінали “Євробачення-2023” пройшли на арені Liverpool 9 й 11 травня. Українці мали змогу голосувати у другому півфіналі.

Організатори “Євробачення-2023” відмовили президентові України Зеленському у виступі з промовою на фіналі конкурсу 13 травня.

Слухайте всі 37 пісень “Євробачення-2023” тут.

Росія й Білорусь участі в конкурсі не брали через виключення з Європейської мовної спілки.

Дивіться все фінальне шоу:

Читайте також:
Червоно-чорні українці з благодійною місією: в Ліверпулі відкрили “Євробачення-2023”

Визначилися всі фіналісти “Євробачення-2023”

Підписуйтеся на канали “Новинарні” в YouTube, Instagram, TikTok, Telegram, Twitter, Facebook.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна