Дешевші, ефективніші та точніші: на фронті саморобні дрони переплюнули заводські

На війні в Україні дрони ручної роботи виявилися ефективнішими, ніж заводські серійні моделі.

Про це йдеться у дослідженні The New York Times, опублікованому 8 травня.

Як зазначається, саморобні бойові БПЛА, сконструйовані із дронів для хобі, побутової електроніки та обладнання для комп’ютерних ігор, виявилися більш дієвими, ніж заводські.

Так, дрони, зібрані з простих комплектуючих, дали змогу українським воїнам здійснювати удари з неймовірною точністю. Вони набагато дешевші за заводські вироби і були виготовлені в гаражних майстернях з використанням 3D-друку.

Росія виробляє дрони-камікадзе “Ланцет” і закуповує в Ірану ударні безпілотники Shahed у той час, як США передають українським військам баражувальні боєприпаси Switchblade.

За словами військових, у серійних моделей велика дальність польоту та забійна сила, проте вони не такі гнучкі у використанні, як саморобні коптери-камікадзе. Наприклад, Switchblade, як і Shahed, автономно летять до заздалегідь запрограмованих цілей, а кустарні БПЛА управляються оператором безпосередньо.

Незважаючи на те, що заводські дрони мають більшу дальність польоту та більше корисне навантаження, ніж саморобні варіанти, оператори дронів українських військ відзначають, що ручна зброя ефективніша. Її можна керувати дистанційно операторами, а також вона набагато дешевша за імпортні варіанти.

“Апарати промислового виробництва мають більшу дальність польоту, а деякі з них мають більше корисне навантаження, ніж саморобна зброя, що використовується в Україні. Але Switchblade, як і Shahed, часто рухається до заздалегідь запрограмованих цілей. Така система, за словами українських солдатів, менш ефективна, ніж їхні саморобні альтернативи, керовані дистанційно операторами”, – зауважує видання.

Читайте також:
Український “Sirko”: у Харкові презентували новий дрон-розвідник, яким можна керувати з укриття

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна