“Скріплені кров’ю”: у Києві презентували фільм і книжку про спільну боротьбу українців та грузинів за свободу

У лавах Сил оборони України повномасштабне вторгнення Росії відбивають понад 2,5 тисячі грузинів. З-поміж них загинуло вже понад 40 осіб.

9 травня в Києві презентували документальний фільм “Скріплені кров’ю” та однойменну книгу, що розповідають про історію українсько-грузинських взаємин, зокрема про участь грузинських добровольців у Війні за незалежність України.

Презентацію було приурочено до 105-ї річниці проголошення Української та Грузинської держав у 1918 році.

Тележурналіст, автор фільму та співавтор книги Олег Манчура розповів, що цей проєкт має на меті насамперед віддати шану грузинським добровольцям, зокрема тим, хто віддав життя за Україну.

Автори фільму побували на фронті у Запорізькій області – в розташуванні грузинського батальйону ЗСУ; зйомки також відбувалися в Грузії та Бельгії.

На обкладинці книжки – дорога, на якій після вказівника “Сухумі” починається населений пункт Донецьк. І там, і там велися активні бойові дії. І те, й інше місто зараз окуповані Росією.

Книжка “Скріплені кров’ю”

“Я вперше потрапив у Грузію у 2008 році: напевно, як і більшість українців, їхав за гарною кухнею, гостинністю цього народу. Але потрапив на війну. Це була перша війна, яку я побачив. І цей епізод є в фільмі”, – розповів Олег Манчура.

“Ми можемо розглядати це як проєкт із двома крилами, бо, фактично, із книжки виник фільм. Книжка більш документальна, більш академічна, якщо так можна сказати. Фільм більш персональний, бо в ньому є особиста оптика”, – пояснює автор.

На презентації був присутній Заза Нануашвілі – засновник грузинського національного батальйону у складі Інтернаціонального легіону ЗС України. Він – головний герой стрічки, і через його історію розповідається історія грузинського добровольчого руху.

Нануашвілі боронить Україну з 2014 року пліч-о-пліч із власним сином Вано. Спочатку колишній офіцер спецпризначення МВС Грузії керував невеликим добровольчим підрозділом, що розрісся у значну військову формацію.

“Спочатку мені довелося воювати разом з українцями – “западенцями”. Потім познайомився з грузинами. Адаптувався. Приєдналися старі друзі – однодумці з такими самими, як у мене, принципами і метою. Зараз у мене великий підрозділ, де воюють не лише грузини та українці, а й британці, американці, чилійці, перуанці, південноафриканці, поляки. Всі є, окрім “русскіх”. “Хороші русскіє” – тільки в мішках”, – каже Заза Нануашвілі.

Заза Нануашвілі

Доброволець наголосив, що такі фільми багато значать для воїнів, які перебувають на передовій. Сам Нануашвілі приїхав до Києва лише на кілька днів, щоб побачитися з родиною. Думками він зі своїми хлопцями на фронті.

Читайте також:
“А весілля плануємо в Севастополі”. Історії семи добровольців Інтернаціонального легіону

“Незважаючи на тривалу мілітарну співпрацю українців і грузинів, “Скріплені кров’ю” – це не тільки в військовому сенсі, – наголосив Олег Манчура. – “Скріплені кров’ю” – це Заза Нануашвілі та Олена Нануашвілі, українка. Це поєднання українських і грузинських родин. Я не маю статистики, але мені здається, що саме між нашими двома народами зараз найбільше змішаних сімей”.

Підрозділ Зази Нануашвілі базується в Дніпрі. Саме це місто з 2014 року і надалі залишається важливим хабом для добровольчого і волонтерського руху, вказує журналіст.

“Основною точкою збірки грузинської громади в України стало Дніпро. Там є база грузинських добровольців, які йдуть на фронт”, – зазначив Манчура.

Відеозв’язком до презентації доєдналася віцепрезидентка благодійного фонду “Солідарність” Яна Іванілова. Фонд підтримує грузинську громаду в Дніпрі, а також забезпечує необхідним грузинських добровольців на фронті.

“У 2014 році в Дніпрі була заснована громадська організація “Грузинська душа – Картулі сулі”, що об’єднала грузинську громаду. Щороку ми раніше мали можливість збиратися на День Грузії, на наші українські свята, святкували їх разом. Грузини Дніпра дуже допомагають сьогодні і військовим, і переселенцям”, – розповіла Іванілова.

Два епізоди фільму “Скріплені кров’ю” найближчим часом будуть продемонстровані в ефірі загальнонаціональних українських телеканалів.

У планах творців – також презентувати стрічку в Брюсселі, столиці Європейського Союзу.

Книгу “Скріплені кров’ю” можна придбати в українських книгарнях.

автор: Максим Омельченко

Читайте також:
Під Бахмутом загинув Михеїл Мазанашвілі. На війні за Україну полягло вже 40 грузинських бійців


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна