Вкрав і сховав: у екснардепа-втікача Горбатова вдруге знайшли колекцію стародавніх українських артефактів

Працівники ДБР виявили у колишнього народного депутата України Валерія Горбатова колекцію стародавніх українських артефактів. Йдеться про унікальний гунський меч із золотим оздобленням, золоту візантійську ікону XI – XII ст., прикраси, шоломи, ікони, інші предмети, які мають історичну та культурну цінність.

Про це повідомили в пресслужбі відомства 8 травня.

Зазначається, що під час обшуків у Горбатова вже вдруге знайшли колекцію старожитностей, яка налічує приблизно 1000 артефактів різних епох. Раніше співробітники ДБР виявили у приміщеннях, які належать Горбатову, приблизно 6000 тисяч кримських артефактів.

Культурну спадщину ексдепутат незаконно привласнював та викрадав за допомогою «чорних археологів».

«Було знайдено понад тисячу артефактів, які належать епохам від бронзового віку до пізнього середньовіччя. Зокрема, вилучений меч Гунів, декорований золотом та альмандинами. Також знайдені обладунки XVI–XIX ст., серед яких шоломи польських гусарів, типу Моріон, іранські шоломи, монети періодів від античності до пізнього середньовіччя”, – повідомляє ДБР.

Крім цього, правоохоронці також знайшли  візантійську золоту декоровану емаллю іконку із зображенням архангела Михаїла XI–XII ст., античні та скіфські старожитності, ікони, холодну зброю XIV–XIX ст., Першої та Другої світових воєн, мечі епохи Великого переселення народів тощо.

Обидві колекції, за попередніми даними, коштують мільйони доларів.

Ба більше, працівники ДБР під час обшуків виявили  й документи щодо здійснення незаконної господарської діяльності на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та Донецької області.

Валерій Горбатов. Фото: УНІАН

За оперативними даними, ексдепутат втік з Києва на окуповані території напередодні повномасштабної війни РФ проти України.

Горбатову загрожує покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.

Зазначимо, Валерій Горбатов був народним депутатом трьох скликань – обирався до Верховної Ради у 1992, 98-у і 2002 роках по округу в Криму. У 2006 році балотувався від “Блоку Юрія Кармазіна”, до парламенту не потрапив. Горбатов фінансував терористичну організацію «ДНР», а після початку повномасштабної війни продовжував підприємницьку діяльність на тимчасово окупованих територіях України. Розслідуючи пособництво терористам, співробітники під час обшуків у квітні 2022 року виявили колекцію українських старожитностей на мільйони доларів.

Читайте також:
У Львові за держзраду судитимуть колишнього КДБіста – наводив ворожий вогонь по Яворівському полігону

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна