Нардепа Гончаренка не пустили за кордон на конференцію ПАРЄ: “Євросолідарність” жаліється на тиск у Раді

Верховна Рада заборонила народному депутату з «Європейської солідарності» Олексію Гончаренку виїзд за кордон для участі в конференції, організованій Парламентською асамблеєю Ради Європи. Після такого рішення партія поскаржилася на “політичний тиск” з боку влади та практику подвійних стандартів.

Про це 8 травня повідомили нардепи Олексій Гончаренко у Telegram та Ірина Геращенко у Facebook.

«Нагадую, на цьому тижні я мав взяти участь у декількох заходах, організованих ПАРЄ. Конференції по виборах, засідання комітету та спостерігати за виборами в Туреччині.  Верховна Рада на чолі зі Стефанчуком (спікер парламенту Руслан Стефанчук – ред.) дозвіл на виїзд не дала», – написав Гончаренко.

9-10 травня в Берні ПАРЄ організовує конференцію “Вибори в часи криз: виклики і можливості”, де Гончаренко збирався виступити з доповіддю щодо безпекової ситуації в Україні і викласти позицію щодо неможливості виборів в період гарячої фази війни. Звідти він мав вирушити в якості міжнародного спостерігача від ПАРЄ на вибори в Туреччині.

“Європейська Солідарність заявляє про політичний тиск і практику подвійних стандартів в ВР”, – зазначила Геращенко.

Та додала, що “особливого цинізму цьому (рішенню – Н“) додає факт того, що іншим представникам ВР відповідний дозвіл на участь в цьому міжнародному заході був наданий”.

Гончаренко зауважив, що президент ПАРЄ Тіні Кокс навіть писав листа Верховній Раді, запитуючи, чому Україна порушує свої зобов’язання та перешкоджає діяльності делегата ПАРЄ.

«Для розуміння, щоб президент ПАРЄ написав лист – потрібні дуже вагомі підстави. Також до мене звертаються мої колеги по ПАРЄ. Вони не розуміють, чому мені не дозволяють взяти участь у роботі Парламентської Асамблеї», – наголосив він.

“ЄС” повʼязує блокування міжнародної діяльності Гончаренка виключно з його належністю до фракції меншості і критичну позицію щодо ОП, який перебрав на себе в тому числі ручне управління парламенту, заявила Ірина Геращенко.

За її словами, “ще однією причиною подвійних стандартів є те, що “ЄС” критично ставиться до ідеї електронного дистанційного голосування, яке в наших умовах не може відповідати стандартам демократичних виборів. Натомість, влада приховано просуває цю ідею”.

Так, Геращенко підкреслила, що “Євросолідарність” поінформує міжнародних партнерів про “чергові факти грубого порушення статусу народного депутата”.

Своєю чергою, Олексій Гончаренко стверджує, що за кордон для участі в заходах ПАРЄ його не випускають через ситуацію з поверненням 30 тисяч грн військовим, поліцейським та ДСНС. Зокрема, через «постанову, яка блокує роботу Ради».

Читайте також:
Вкрав і сховав: у екснардепа-втікача Горбатова вдруге знайшли колекцію стародавніх українських артефактів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна