РФ закінчує головувати в Радбезі ООН. Уперше в історії в цій ролі буде Швейцарія

Росія завершила місяць головування в Раді безпеки ООН. Від 1 травня в цій ролі перебуватиме Швейцарія — вперше в історії країни. Протягом 2023 року вона є непостійним членом Радбезу.

Про пріоритети Швейцарії під час головування повідомили в міністерстві закордонних справ країни.

“Одномісячне головування Швейцарії дозволить їй висунути на перший план свої тематичні пріоритети, пов’язані з розбудовою сталого миру та захистом цивільного населення, і дати поштовх роботі Ради Безпеки», — заявили в МЗС Швейцарії.

Протягом свого президентства Швейцарія планує дві головні події, які «безпосередньо пов’язані з її зовнішньополітичним профілем та пріоритетами».

Так, на початку травня відбудуться дебати на тему розбудови сталого миру, на яких головуватиме міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс. Вони будуть спрямовані на «визначення шляхів посилення ролі Ради Безпеки, ООН та інших учасників у зміцненні довіри та запобіганні збройним конфліктам».

А наприкінці місяця президент країни Ален Берсе головуватиме на дебатах про цивільний захист населення. Там також будуть присутні генсек ООН Антоніу Гутерреш та президентка МКЧХ Мір’яна Сполярич-Еггер. Дебати будуть зосереджені на впливі конфлікту на голод серед цивільного населення.

Окрім того, наприкінці травня Швейцарія проведе захід, присвячений 75-ті річниці миротворчої діяльності ООН. Це має на меті підкреслити «надзвичайні досягнення 100 000 миротворців ООН, які розгорнуті по всьому світу, працюючи в небезпечних умовах для запобігання конфліктам, захисту цивільного населення, просування політичних рішень і підтримки демократичних процесів».

Читайте також:
Швейцарський уряд почав процедуру конфіскації грошей поплічників Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна