Швейцарський уряд почав процедуру конфіскації грошей поплічників Януковича

Федеральна рада Швейцарії на своєму засіданні 15 лютого вирішила розпочати адміністративну процедуру конфіскації активів, заморожених у Швейцарії після української революції в лютому 2014 року.

Про це йдеться в офіційній заяві на сайті швейцарського уряду, передає “Європейська правда”.

“Процедура конфіскації у Швейцарії стосуватиметься всіх активів, що підлягають конфіскації – загалом понад 130 мільйонів швейцарських франків (близько 140 млн доларів США). Вживаючи таких заходів, Швейцарія підтримує Україну”, – сказано у заяві.

Зазначається, що сьогоднішнє рішення не пов’язане з санкціями проти Росії, впровадженими у 2022 році.

Федеральна рада доручила департаменту фінансів ініціювати у Федеральному адміністративному суді низку проваджень про конфіскацію, метою яких є конфіскація активів політично значущих осіб та їхніх близьких соратників. Активи, як передбачається, мають незаконне походження.

У повідомленні підкреслено, що зазначені особи були пов’язані з колишнім президентом України Віктором Януковичем, що був повалений у результаті Революції гідності.

Швейцарський уряд також наводить історію питання. Стверджується, що 25 травня 2022 року уряд доручив федеральному департаменту фінансів розпочати перше провадження щодо конфіскації приблизно 100 мільйонів франків.
Після подальших обговорень Федеральна рада доручила мінфіну розпочати провадження щодо ще 30 мільйонів франків, у результаті чого загальна сума активів, що підлягають конфіскації, перевищить 130 млн.
Активи залишатимуться замороженими до ухвалення остаточного рішення судової системи Швейцарії щодо конфіскації.
Будь-які активи, які будуть остаточно конфісковані, будуть повернуті українському народу відповідно до міжнародної угоди.

У заяві також вказано, що Україна ініціювала кримінальне провадження з метою конфіскації цих заморожених активів у Швейцарії, направивши швейцарській владі кілька листів з проханням про взаємну допомогу. З того часу Швейцарія надала Україні численні документи та інші докази.

Незважаючи на цю співпрацю, з моменту відкриття кримінального провадження українська влада зіткнулася з певними труднощами у своїх зусиллях щодо конфіскації активів, розміщених у Швейцарії. На сьогоднішні українська влада не змогла винести рішення про їхню конфіскацію. Військова агресія Росії проти України, розпочата у 2022 році, значно ускладнила ці проблеми. З огляду на це, Федеральна рада Швейцарії вважає, що початок процедури конфіскації наразі є можливим і доцільним.

Варто зазначити, що у травні 2022 року ішлося про те, що швейцарський уряд планує конфіскувати активи на суму понад 100 мільйонів франків у Юрія Іванющенка, соратника колишнього президента України Віктора Януковича.

Згідно зі швейцарським законодавством, максимальна тривалість заморожування активів обмежена 10 роками.

Читайте також:
Швейцарія вирішила не конфісковувати заморожені російські активи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна