В окопі гранатометника ЗСУ на Донбасі опинився незнайомий звір із Червоної книги. ВІДЕО

В окопі гранатометника Збройних сил України опинився рідкісний звір – перегузня степова, або звичайна (Vormela peregusna).

Відео зустрічі з незнайомою твариною воїни виклали в соцмережі.

Це хижий вид родини куницевих. Ареал перегузні простягається від Південно-Східної Європи через Малу Азію, Близький Схід, Кавказ і Центральну Азію в Північний Китай та Монголію.

В Україні перегузень лишається близько 100 особин. Природоохоронний статус виду – рідкісний. Перегузня занесена до Червоної книги України і мешкає тільки в деяких степових районах на Донбасі й Запоріжжі.

Відео:

На відео українські солдати не можуть збагнути, що це за смугастий звір кумедно-агресивно сичить в окопі та не може вилізти нагору по високих стінках.

Перегузні підкладають каремат, а вибирається вона зрештою по бронежилету й тікає у високу траву.

Перегузні звичайні – дуже корисні тварини. Вчені підрахували, що кожна особина, знищуючи від 300 до 820 гризунів, щороку зберігає три тонни зеленої трави.  Але їхня чисельність скорочується через перетворення цілинних степів в агроценози та повсюдне зникнення ховрахів і сліпаків – основних жертв цього нічного й сутінкового хижака.

Читайте також:
Інтерв’ю військового 72-го бригади ЗСУ перервав “несподіваний гість”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна