У матчі за світову шахову корону китаєць обіграв росіянина

Китайський гросмейстер Дін Ліжень став 17-м чемпіоном світу з шахів, обігравши росіянина Яна Непомнящего.

Про це 30 квітня повідомила Міжнародна федерація шахів (ФІДЕ).

“Дін взяв гору над Непомнящим на останньому швидкому тай-брейку одного з найцікавіших і найдраматичніших матчів в історії шахів”, – зазначає ФІДЕ.

Матч в Астані (Казахстан) тривав із 9 квітня.

Основне протистояння завершилося внічию – 7:7. Непомнящий тричі вів у рахунку, але Ліжень змін перевести поєдинок на тай-брейк.

Три перші партії рапіду (швидких шахів) завершилися внічию. У заключній четвертій партії Ліжень чорними отримав перевагу у два пішаки, здобув перемогу і став чемпіоном.

Окрім титулу чемпіона світу, 30-річний Дін Ліжень отримає за перемогу 1,1 мільйона євро, а Непомнящий, який грав під нейтральним прапором, – 900 тисяч, пише Chess.com.

Досі титул чемпіона світу належав норвежцю Магнусу Карлсену, який утримував світову шахову корону з 2013 року. Минулого року Карлсен заявив, що втратив мотивацію боротися за це звання. Норвежець при цьому залишається лідером світового рейтингу.

Читайте також:
Міжнародні федерації дзюдо й каное допустили до змагань росіян і білорусів. Українські дзюдоїсти вирішили бойкотувати ЧС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна