Міжнародні федерації дзюдо й каное допустили до змагань росіян і білорусів. Українські дзюдоїсти вирішили бойкотувати ЧС

Збірна України з дзюдо вирішила бойкотувати чемпіонат світу, який стартує 7 травня в Катарі, через допуск туди росіян і білорусів.

Про це 30 квітня повідомляє “Суспільне Спорт” з посиланням на головного тренера збірної Віталія Дуброву.

Рішення української команди пов’язане з допуском на ЧС-2023 дзюдоїстів із Росії та Білорусі в нейтральному статусі.

В останній день для подачі заявок на чемпіонат світу Міжнародна федерація дзюдо (IJF) оголосила про повернення до змагань представників цих країн. IJF одразу після цього опублікувала заявку “Індивідуальних нейтральних атлетів”, і в списку з 20 осіб виявилися представники Росії та Білорусі.

Головний тренер української команди Віталій Дуброва наголосив: наша збірна бойкотує чемпіонат світу саме через допуск російських та білоруських дзюдоїстів.

Віталій Дуброва, головний тренер збірної України з дзюдо. Фото: Федерація дзюдо України

Він звернув увагу на те, що Міжнародна федерація дзюдо навіть не провела перевірку спортсменів, які потрапили до заявки на чемпіонат світу, а серед них є низка представників російської армії – клубу ЦСКА. Тоді як у рекомендаціях МОК від 28 березня 2023 року було вказано, що атлетів із контрактами зі збройними силами Росії чи Білорусі до змагань не мають допускати.

“У списку росіян практично всі спортсмени причетні до силових структур або входять до ЦСКА чи Росгвардії. Тим паче, в інтернеті купа фотографій, де вони у військовій формі, з Шойгу фотографуються, нагороди отримують. Тобто казати, що був якийсь моніторинг – звісно, ніхто цього не робив, якась формальність”, – сказав тренер.

“Ми чекали і сподівалися, що здоровий глузд переможе. На жаль, перемогли російські рублі”, – додав Дуброва.

Він розповів, що президент Федерації дзюдо України Михайло Кошляк виїжджає в Катар, адже в місті Доха 4 та 5 травня, напередодні чемпіонату, відбудеться світовий конгрес IJF.

“Він (Кошляк) буде там і готує промову, намагатимемось боротися. Але дуже важко в нашому виді спорту, бо все це кулуарно вирішується. Все настільки некрасиво, м’яко кажучи”, – зазначив тренер.

За його словами, наші спортсмени готуватимуться до наступних турнірів, зокрема 25-27 травня буде “Гран-прі” в Австрії: “Сподіваємось, що представників країн-агресорок там не буде”.

Чемпіонат світу з дзюдо відбудеться 7-13 травня в Досі, Катар. Крім медалей ЧС, спортсмени боротимуться за здобуття очок в олімпійський рейтинг – саме він визначатиме відбір на Олімпіаду-2024 у кожній ваговій категорії.

Тенденція: каноїсти – за дзюдоїстами

Комітет Міжнародної федерації каное-веслування (ICF) вирішив дозволити представникам з Росії та Білорусі повернутися до змагань у статусі індивідуальних нейтральних атлетів. Ці спортсмени “не мають підтримувати дії свої держави в Україні”, повідомляється на офіційному сайті ICF.

Рішення комітету Міжнародної федерації каное-веслування було ухвалене після консультацій з членами організацій. В ICF відзначили, що під час нього враховували потенційні питання безпеки, висловлені організаторами змагань.

У Міжнародній федерації каное-веслування оголосили, що рішення передбачає формування “незалежної панелі”, яка враховуватиме заявки від усіх спортсменів з Росії та Білорусі, що бажають брати участь у статусі “нейтральних”. Період повернення веслувальників з цих країн визначатиметься “незалежною панеллю” відповідно до правил допуску, а також підтвердженням, що вищезазначені спортсмени здавали допінг-тести відповідно до вимог ITA.

Водночас комітет Міжнародної федерації каное-веслування повідомив, що відсторонення офіційних осіб з Росії та Білорусі залишається у силі. Їм заборонено відвідувати заходи, що проводяться під егідою ICF, у будь-якому статусі. Також в організації відзначили, що продовжують засуджувати “дії, які уряди Росії та Білорусі чинять в Україні”.

Читайте також:
Збірну Росії з баскетболу не допустили до відбору на Олімпіаду-2024

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна