В Україні можуть створити Пантеон Героїв на Аскольдовій могилі: Зеленський відреагував на петицію

Президент Володимир Зеленський відреагував на петицію щодо створення Національного Пантеону Героїв України в парку “Аскольдова могила” в Києві, авторкою якої стала Аліна Михайлова –  військова ЗСУ, керівниця медичної служби “Ульф” і подруга загиблого Дмитра Коцюбайла (“Да Вінчі”).

Про це звітують на сайті Офісу президента України 28 квітня.

Глава держави зазначив, що ця пропозиція актуальна. Водночас президент паралельно говорить про проєкти Пантеону (ідея Аліни Михайлової ховати видатних героїв поруч із Коцюбайлом “Да Вінчі” на Аскольдовій могилі) та Національне військове меморіальне кладовище (проєкт уряду і Мінкульту, готується для втілення в Биківні на лівому березі Києва).

“Як зазначено у петиції, у цьому пантеоні мають відбуватись почесні поховання та встановлюватись пам’ятні об’єкти для увічнення видатних історичних діячів України: лідерів національно-визвольних змагань усіх часів, військових командирів, визначних осіб, що здійснили героїчні вчинки в боротьбі за незалежність України.
Порушене у петиції питання вважаю актуальним у контексті збереження історичної пам’яті нашого народу, консолідації і згуртування українського суспільства довкола ідеї відстоювання державного суверенітету і територіальної цілісності України. Тому створення меморіального комплексу українських героїв є одним із важливих загальнонаціональних завдань, над реалізацією якого вже ведеться робота відповідними центральними та місцевими органами виконавчої влади під керівництвом Кабінету Міністрів України”, – зазначено на сайті президента.

“Так, зокрема, утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення заходів зі створення меморіалу українських героїв та затверджено його персональний склад. На сьогодні Міністерством культури та інформаційної політики України спільно з Українським інститутом національної пам’яті за участю інших зацікавлених органів виконавчої влади опрацьовується проект концепції Меморіалу українських героїв”, – сказано у повідомленні.

Петицію Аліни Михайлової Зеленський спрямував до прем’єр-міністра. Він просить Дениса Шмигаля доручити центральним органам виконавчої влади разом із Київської міською військовою адміністрацією опрацювати пропозиції з петиції та поінформувати авторку про результати.

Аліна Михайлова запропонувала проводити у Пантеоні почесні поховання та встановлювали пам’ятні об’єкти. Крім цього, військовослужбовиця запропонувала перепоховати на Аскольдовій могилі Степана Бандеру, Євгена Коновальця, Симона Петлюру та інших видатних українських діячів.

Водночас авторка петиції зауважила, що Мінкульт збирався ще до грудня 2021 року затвердити концепцію й місце будівництва такого меморіалу.

“Мінкульт написав, що Пантеон і НВМК треба об’єднати, а не створювати два різні меморіали. З якою метою, крім того, щоб менше працювати – не розумію. Але останній абзац просто вбив. Я пропонувала вшанувати пам’ять і здійснити перепоховання видатних героїв української історії, таких як Степан Бандера, Євген Коновалець, Симон Петлюра, Павло Скоропадський, діячі Холодного Яру, Української Повстанської Армії тощо. Мінкульт не погодився з такою ідеєю і заявив, що пантеон героїв (!) має звеличувати не конкретні особистості, а людські чесноти: свободу, гідність, жертовність”, – написала Михайлова.

Читайте також:
Мінкульт пропонує внести у списки ЮНЕСКО ще три елементи нематеріальної культурної спадщини

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна