Уперше в історії: в Україні працівників підприємства з Хмельниччини судитимуть за екоцид – звинувачують у масовій смерті рослин і тварин

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора звинуватили двох працівників приватного підприємства на Хмельниччині  у забрудненні річок Хомора та Случ, що призвело до руйнації гідроекосистеми. Цей випадок є першим за всю історію України, коли судитимуть за екоцид.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора 28 квітня.

“До правоохоронних органів надходили численні скарги громадськості з приводу масової загибелі рослинного та тваринного світу в річці, яка є притокою річки Случ, і протікає територією Хмельницької та Житомирської областей”, – сказано у повідомленні.

Зазначається, що через діяльність даної фабрики забруднювалася річкова вода, що і спричинило масову загибель живих організмів. За інформацією правоохоронців, в екоциді підозрюють начальника та майстра підрозділу тепловодопостачання великого підприємства, яке займається виготовленням картонно-паперової продукції на Хмельниччині. З жовтня 2017-го до січня 2021 року працівники не забезпечили якісне очищення промислових стоків від забрудників.

Так, на ділянці близько чотирьох кілометрів від місця скиду промислових стоків сталося повне вимирання живих організмів донної фауни. На час проведення інженерно-екологічної експертизи стан вод у річці визначено як «дуже брудний». Через забруднення води хімічними речовинами зникла річкова флора та фауна. Ба більше, зруйновано гідроекосистему.

Фото: Офіс генпрокурора

При цьому правоохоронці не уточнили назву підприємства. Мова може йти про Понінківську картонно-паперову фабрику, розташовану Хмельницькій області.

Двох неназваних працівників вперше в історії України звинуватили в екоциді. Обвинувальний акт вже спрямовано до суду. У разі визнання провини службовцям загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі.

Читайте також:
Україну визнали найзамінованішою країною у світі: понад 30% території вкрита нерозірваними мінами та боєприпасами, – GLOBSEC

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.