Україну визнали найзамінованішою країною у світі: понад 30% території вкрита нерозірваними мінами та боєприпасами, – GLOBSEC

Україна стала найзамінованішою країною у світі. Так, близько 30% нашої землі потребує очищення від мін і боєприпасів, що не розірвалися.

Про це йдеться у доповіді “Ходіння по вогню: розмінування в Україні” аналітичного центру GLOBSEC 26 квітня.

Зазначається, що за площею замінованої та зараженої нерозірваними боєприпасами території Україна “обігнала колишніх лідерів – Афганістан та Сирію”.

Російські окупанти “до огиди винахідливі” в установці мін-пасток і мінують “тварин, вбитих, а також ставлять подвійні і навіть потрійні міни-пастки на дорогах, у полях і лісах”, зауважив GLOBSEC.

Разом з тим, у центрі назвали післявоєнне розмінування України “складним, дорогим і майже нездійсненним”.

Колишні темпи розмінування аналітики вважають “катастрофічно повільними” – наприклад, на контрольованих Києвом територіях Донецької та Луганської областей з 2015 по 2021 рік було очищено від мін та боєприпасів лише близько 6% потенційно небезпечних ділянок, що становить близько 64 кв км на рік.

Читайте також:
Біля четвертого енергоблоку ЗАЕС вибухнула російська міна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна