Вступ до університету – відстрочка від мобілізації: як українські ВНЗ заробляють на війні

Від початку повномасштабного вторгнення РФ кількість чоловіків, які охоче вступають до вищих навчальних закладів в Україні, зросла на понад 40% порівняно з минулими роками. Переважно йдеться про студентів віком 30-50 років, які різко ринулися здобувати вищу освіту на контрактій формі навчання.

Про це пише «Наші гроші. Львів» у понеділок, 24 квітня.

Як зазначають у матеріалі, таке різке збільшення кількості охочих навчатися у ВНЗ, зокрема чоловіків, пов’язана з тим, що статус студента гарантує відстрочку від мобілізації у період воєнного стану.

Так, умови для вступу у 2022 році суттєво спростили, особливо для контрактників. Ба більше, на деякі спеціальності достатньо було простої співбесіди чи мотиваційного листа.  Небувалий приріст студентів-контрактників у минулому році не зупинила й вартість навчання, яка усереднено сягає більше 20 тисяч гривень на рік.

“Такою можливістю у 2022/2023 навчальному році скористалися не менше 85 тис. чоловіків призовного віку.Враховуючи середню вартість року навчання (20,8 тис. грн), додатковий дохід українських університетів можна оцінити у 1,7 млрд грн”, – пише видання.

Утім, є ВНЗ, де відсоток зростання кількості чоловіків ще більш вражаючий. Йдеться про Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (+406%), Луцький національний технічний університет (+442%), Національний лісотехнічний університет України (+606%), Львівський національний університет природокористування (+616%), Українська академія друкарства (+754%). Рекордсменом серед великих ВНЗ є Чернівецький торговельно-економічний інститут (+1134%), де контрактників першого року навчання стало більше у 12 разів.

Не залишився осторонь  небувалого приросту студентів і харківський Український державний університеті залізничного транспорту, де кількість контрактників за рік зросла майже вдесятеро.

“Проректор Владислав Панченко вважає, що це завдяки ефективній роботі адміністрації і відстрочка від мобілізації тут ні до чого”, пише «Наші гроші. Львів»

Разом з тим, деякі керівники українських ВНЗ визнають, що не мають ілюзій щодо раптової популярності своїх закладів.

«З чим пов’язую [збільшення кількості студентів-платників]? З війною! У всіх вузах так», – зауважив Володимир Загорський, ректор львівського Національного лісотехнічного університету.

Водночас у міністерстві освіти і науки України не бачать проблем у різкому збільшенні кількості студентів-чоловіків. Навпаки, зауважують, що навчання дозволить краще підготувати їх (чоловіків – “Н“) “до різних життєвих ситуацій”.

«Я думаю, що ситуація дещо простіша. Якщо військове командування прийде до висновку, що воно потребує [студентів], то будуть внесені зміни до законодавства і студенти будуть мобілізовані. А якщо, скажімо, це зараз не так потрібно, то тоді люди отримають додаткову освіту і будуть краще підготовлені до різних життєвих ситуацій, у тому числі і до мобілізації»,  – заявив у розмові з НГЛ генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Олег Шаров.

Можливим рішенням уникнення цієї проблеми, окрім очевидної необхідності підвищення вимог до студентів,  могло б стати обмеження кількості контрактників, переконаний  ексзаступник міністра освіти і проректор Київської школи економіки Євген Стадний. Судячи зі вступної кампанії 2022/2023 року, українські ВНЗ готові брати усіх, хто заплатить.

«Ціни на навчання на магістратурі у майже всіх українських університетах далекі від того, скільки може коштувати справді якісна освіта рівня магістра. Ціни навіть нижчі від того, що дає університету держава за навчання студентів-бюджетників. Це і створює цю привабливість магістерських програм у воєнний час. Маємо невисокий рівень вимог до студентів, занижені ціни – ідеальна пропозиція для такого попиту, як зараз», – зауважив він.

“Втім, навіть різке підвищення вартості навчання навряд чи відлякає ухилянтів, натомість створить проблеми добросовісним студентам”, – наголосили у виданні.

Читайте також:
В Україні запустять програму з відновлення зруйнованого житла: українцям покриють витрати за ремонт

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна