У ГУР готували атаки на війська РФ у Сирії, – “злиті” документи Пентагону

Головне управління розвідки Міноборони України готувало атаки по російських військах та “вагнерівцях” у Сирії за участю формувань курдів. Однак Володимир Зеленський віддав наказ про скасування операції.

Про це йдеться у “злитих” документах США, передає видання The Washington Post 20 квітня.

Зазначається, що Київ планував атакувати дронами війська РФ у Сирії, щоб змусити Москву забрати частину військ з України. Проте в грудні минулого року президент Володимир Зеленський наказав зупинити планування операції.

У матеріалі також повідомили, ГУР планувало атаки таким чином, щоб приховати причетність української влади. Глава ГУР Кирило Буданов відмовився від коментарів.

До операції планували залучити бійців Сирійських демократичних сил (SDF). Вони прагнули пройти навчання, а також отримати системи ППО та гарантії, що їхня роль в українських планах буде прихована. Керівництво SDF заборонило гатити по російських позиціях у курдських районах.

“Документи, про які ви говорите щодо наших сил, не є реальними. Ми ніколи не були стороною в російсько-українській війні”, – заявив речник СДС Фархад Шамі.

Документи свідчать, що Туреччина була знайома з такими планами України. Вона запропонувала українській розвідці атакувати з курдських районів, а не з утримуваних іншими повстанськими групами північних і північно-західних районів.

Читайте також:
Єгипет планував виготовити для Росії 40 тисяч ракет – опубліковано секретні документи

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна