“Кожен п’ятий повернутий з полону був зниклим безвісти”: армійці розповіли про пошуки

Майже кожен п’ятий повернутий із полону українець перед тим мав статус зниклого безвісти.

Про це розповів представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Богдан Охріменко під час “круглого столу” в Military Media Center у Києві в п’ятницю, 21 квітня.

За його словами, із 2235 повернутих з російського полону громадян України близько 20% – люди, які мали статус зниклих безвісти, хоча не було жодного підтвердження і доказових фактів того, що вони перебувають у полоні.

“Якщо є хоч маленька надія, що людина жива, ми вимагатимемо від російської сторони повернення її додому. Робота не припиниться, допоки ми не повернемо усіх, живих і загиблих”, – сказав Охріменко.

Представник Координаційного штабу підкреслив, що Україна робить неможливе, повертаючи військовополонених уже тепер, адже Женевськими конвенціями передбачено повернення військовополонених після закінчення бойових дій, а зараз війна триває.

Богдан Охріменко. Фото: Military Media Center

У свою чергу Олег Котенко, український уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, заявив: “Коли йде війна, ми повинні робити все, щоб рідні знали, що держава про це турбується”.

Діють сім пошукових груп на лінії фронту. “Їхня функція – відпрацювання локацій на деокупованих територіях, де зникали люди”, – розповів уповноважений.

Котенко зазначив, що Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та його офіс роблять все можливе, щоб рідні зниклих безвісти не почувалися самотньо та щоб вони розуміли, що пошук триває.

“Дуже багато робиться не тільки офісом уповноваженого, а й всією державою, ми спілкуємось, робимо одну справу, і це дуже важливо для нас”, – сказав Олег Котенко.

За його словами, серед напрямків діяльності офісу уповноваженого є аналітична робота з пошуку людей, комунікаційна робота з рідними зниклих.

“Проводимо багато зустрічей з ними. Це дуже потрібна робота, тому що рідні відчувають, що на них звертають увагу і що їхніх рідних розшукують. Головне – якомога швидше знайти безвісти зниклих”, – сказав Олег Котенко.

До складу його офісу входять радники з комунікаційної діяльності. Також є кол-центр, у якому працює 9 осіб. Функціонують представництва в кожному регіоні – із психологами і юристами, які працюють з людьми, що звертаються по допомогу.

Начальник Центрального управління цивільно-військового співробітництва Генштабу Збройних сил України полковник Володимир Лямзін на “круглому столі” розповів, що армійські підрозділи також займаються збором і узагальненням даних щодо обставин зникнення або потрапляння у полон військовослужбовців ЗСУ.

“Ми так само ведемо бази й інтерактивні карти. З офісом уповноваженого організована взаємодія щодо обміну інформацією”. Наш підрозділ як структурний підрозділ Генерального штабу виконує ці завдання у постійній і дуже ефективній взаємодії з усіма причетними до цього процесу структурами, які функціонують в Україні”, – зазначив Лямзін, згадавши СБУ, Координаційний штаб, офіс уповноваженого і профільні міжнародні організації.

Вони формують групи пошуку та евакуації, до складу цих груп входять як представники ЗСУ, так і громадських об’єднань. Серед них є фахівці-кінологи, які залучаються до кожного заходу.

За словами Лямзіна, учасники цих пошукових груп можуть виконувати завдання там, куди не можуть дістатися групи, сформовані офісом уповноваженого.

“Є безпекова складова. Військовослужбовці більш підготовлені і можуть висуватися безпосередньо на лінію зіткнення, туди, де небезпечно залучати цивільних фахівців”, – зауважив полковник.

Нагадаємо, під час обміну військовополоненими 16 квітня з’ясувалося, що 48 зі 130 звільнених українців доти вважалися зниклими безвісти.

Читайте також:
Понад 7 тисяч українських військових вважаються зниклими безвісти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна