SpaceX запустила найбільшу у світі космічну ракету Starship, але її довелося підірвати в повітрі

Американська компанія SpaceX здійснила випробувальний запуск ракетної системи Starship, однак невдовзі після успішного старту через позаштатну ситуацію ракету довелося підірвати в повітрі.

Про це SpaceX повідомила у Твіттері, передає “Укрінформ“.

Як зазначили в компанії, через три хвилини після старту, перед моментом роз’єднання першого ступеня з космічним кораблем, система почала втрачати орієнтацію й розвернулася у протилежний бік.

Після цього в пункті управління активували систему дистанційного знищення ракети, підірвавши її в небі над океаном на висоті понад 38 км.

Водночас у компанії зазначили, що роботу над успішним запуском ракетної системи Starship буде продовжено.

“Вітаємо всю команду SpaceX із захоплюючим першим інтегрованим льотним випробуванням Starship! Завдяки такому тесту успіх залежить від того, чому ми навчилися, і сьогоднішнє випробування допоможе нам покращити надійність Starship, оскільки SpaceX прагне зробити життя мультипланетним”, – ідеться в дописі.

Засновник SpaceX Ілон Маск також привітав із “вражаючим тестовим запуском” і зауважив, що “багато чого дізнався для наступного тестового запуску через кілька місяців”.

Перший випробувальний політ ракети-корабля Starship мав бути здійснений у понеділок, 17 квітня. Проте SpaceX була змушена перенести його за 40 секунд до запуску через те, що виникла проблема з паливом.

Раніше компанія Ілона Маска SpaceX отримала схвалення уряду США на запуск ракети наступного покоління Starship, що стало ключовим етапом у прагненні компанії відправляти людей на Місяць та Марс.

Starship – це велика нова ракета, створена для того, щоб доставляти людей, у тому числі астронавтів NASA, у глибокий космос. Вона також має служити відносно недорогою платформою для запуску супутників та інших вантажів на орбіту.

Уся система Starship має висоту у 120 метрів, що робить її потужнішою за будь-який попередній космічний корабель з екіпажем. Ракета призначена для багаторазового використання, що, за прогнозами SpaceX, зменшить витрати.

Планувалося, що в межах першого польоту ракета здійснить один виток навколо землі, а потім контрольовано приводниться в Тихому океані неподалік Гавайських островів.

Читайте також:
SpaceX запустила в космос свою першу цивільну місію. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.