Пік водопілля в Києві прогнозують на 22 квітня

У Києві пік весняної повені очікується до кінця цього тижня, орієнтовно 22 квітня.

Про це в понеділок, 17 квітня, повідомляє пресслужба Київської державної міської адміністрації.

Місцева влада зазначає, що в столиці спостерігається підтоплення заплавних територій, які майже щороку підтоплюються під час весняної повені. Це острови парку “Муромець”, Гідропарк, Труханів острів, затока Галерна, Корчувате, приватні ділянки в районі Осокорків. Але цьогоріч рівень води на 0,5-1 метр перевищує минулорічний.

Крім того, рівень Дніпра у Києві завжди регулювався за рахунок роботи каскаду дніпровських ГЕС. На сьогодні Каховська ГЕС не працює в повному технологічному режимі, тому інші греблі намагаються скорегувати цю ситуацію, додають у КМДА.

Станом на 12:00 17 квітня рівень води в Дніпрі становить 9 359 см (критичний рівень – 9 415 см) за Балтійською системою висот.

“До критичного рівня води лишається ще 50-60 см. Ми розуміємо, що вода може сягнути цього рівня, тому проводимо додаткові тренування сил цивільного захисту, рятувальників та всіх служб, які можуть бути задіяні у наданні допомоги мешканцям”, – розповів директор Департамент муніципальної безпеки Роман Ткачук.

Водночас Державна служба з надзвичайних ситуацій 17 квітня повідомила про тенденцію щодо зниження темпу підняття рівня води у річках на півночі України та що гідрологічна ситуація контрольована.

Залишаються підтоплені 1 379 дворогосподарств (Чернігівська – 474, Черкаська – 182, Дніпропетровська – 83, Полтавська – 107, Київська – 210 та Кіровоградська – 323) та 198 будинків (Дніпропетровська – 38, Кіровоградська – 87, Черкаська – 42, Чернігівська – 29 та Полтавська – 2), з них 125 дачних.

У Дніпропетровській, Волинській, Рівненській, Черкаській та Полтавській областях підтоплено 9 тис. 138 га сільськогосподарських угідь. Порушено транспортне сполучення до 30 населених пунктів: у Чернігівській області – 29, у Київській – 1.

Рятувальниками з початку робіт:

  • підвезено для потреб постраждалого населення 24,1 тонни питної води та 276 кг харчових продуктів;
  • перевезено через водні перешкоди понад 1700 осіб, евакуйовано 22 громадян;
  • відкачано 12 139 м куб. води.

ДСНС з посиланням на дані Гідрометеорологічного центру інформує про сезонне підняття рівня води у межах річок Віть, Дніпро, Десна, Сейм, Сож, Прип’ять, Горинь та Західний Буг на територіях Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Рівненської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей.

Читайте також:
Велика вода на півночі України: ДСНС рятує і заспокоює щодо гідрологічної ситуації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.