Велика вода на півночі України: ДСНС рятує і заспокоює щодо гідрологічної ситуації

У північних областях України – значне весняне водопілля. За інформацією Гідрометеорологічного центру ДСНС, спостерігається сезонне підняття рівня води в межах річок Дніпро, Десна, Сейм, Прип’ять, Горинь та Західний Буг на територіях Волинської, Київської, Рівненської, Черкаської і Чернігівської областей.

Уранці в суботу, 15 квітня, пресслужба ДСНС інформує, що на даний час гідрологічна ситуація контрольована. Залишаються підтоплені близько 500 дворогосподарств.

У Волинській, Рівненській та Черкаській областях підтоплено понад 10,5 тис га сільгоспугідь. Порушено транспортне сполучення до 30 населених пунктів. У Чернігівській області – до 29, у Київській – до 1.

Організовано об’їзд до цих населених пунктів.

Найбільший населений пункт, який потерпає від великої води – смт Іванків Вишгородського району Київської області. Через руйнування мосту на річці Тетерів об’їзна дорога до Іванкова розтягнулася на більш як 60 км (через село Кухарі).

По всій Україні рятувальники від початку робіт:

  • підвезли для потреб постраждалого населення 24,1 тонни питної води та 230 кг харчових продуктів;
  • перевезли через водні перешкоди понад 1 тис. осіб;
  • відкачали близько 10 тис. м куб. води з 74 домогосподарств.

Для моніторингу та координації дій у Київській та Чернігівській областях задіяно мобільні оперативні групи ДСНС, які проводять повітряну розвідку підтоплених територій із застосуванням БПЛА.

З інших областей до Чернігівської області додатково направлено 5 болотоходів “Богун” та два плавзасоби.

Всього для надання допомоги населенню від ДСНС залучалося понад 280 осіб та 157 одиниць техніки.

“Гідрологічна ситуація перебуває на посиленому контролі ДСНС”, – ідеться в ранковому зведенні.

Рятувальники констатують, що у Дніпрі в Києві рівень води підвищився, але загрози затоплення немає.

Далі велика вода піде на південь. ДСНС попереджає: 14-17 квітня, внаслідок значних скидів води при пропуску весняного водопілля через водосховища Дніпровського каскаду, триватиме затоплення заплавних територій та відмічатиметься часткове затоплення прируслових територій у ряді прирічкових населених пунктів на Кременчуцькому, Кам’янському, Дніпровському водосховищах у Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях (ІІІ рівень небезпеки – червоний) та можливе початкове затоплення заплавних ділянок вздовж Каховського водосховища у ряді прирічкових населених пунктів у Запорізькій області (ІІ рівень небезпеки – помаранчевий).

14-17 квітня, внаслідок пропуску весняного водопілля через Київську ГЕС, на р. Дніпро у м. Києві, Вишгородському, Броварському та Бориспільському районах Київської області триватиме затоплення заплавних територій та відмічатиметься часткове затоплення низьких ділянок садово-дачної забудови, присадибних ділянок у ряді прирічкових населених пунктів (ІІ рівень небезпеки – помаранчевий).

14-17 квітня, в результаті пропуску повеневих вод Дністровською ГЕС, рівень води р. Дністер у створі поста Могилів-Подільський може досягти відміток початкового затоплення ділянок прилеглих до русла річки, господарських об’єктів в окремих населених пунктів у Вінницькій області (І рівень небезпеки – жовтий).

15-16 квiтня на рiчках басейнів  Прута,  Сiрету  та річках Закарпатської областi очікується  пiдвищення рiвнiв води над рiвнями на 0,2–1,5 м, без негативних наслiдкiв.

Читайте також:
“Робота, в якій не треба поспішати”. Як ДСНСники розміновують Харківщину після росіян

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна