Опозиційного російського журналіста Кара-Мурзу відправили в колонію суворого режиму на 25 років

Московський міський суд засудив до 25 років позбавлення волі в колонії суворого режиму російського опозиційного політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу.

Про це в понеділок, 17 квітня, повідомляє проєкт “Радіо Свобода” “Настоящее время”, посилаючись на “Медіазону” та Sota.

Кара-Мурзу звинуватили в поширенні нібито “фейків” про російську армію (пункт “д” частини 2 статті 207.3 КК РФ), участі у діяльності “небажаної організації” (частина 1 статті 284.1 КК РФ) та “державній зраді” (стаття 275 КК РФ).

За статтею про участь у діяльності “небажаної організації” Кара-Мурза отримав три роки позбавлення волі, за статтею про “фейки” — сім років, за “держзраду” – 18 років.

Упродовж семи років після виходу з колонії йому не можна буде займатися журналістською діяльністю.

Кара-Мурза своєї провини не визнав. У останньому слові він заявив, що ув’язнений за свої політичні погляди.

“В останньому слові зазвичай просять про виправдувальний вирок. Для людини, яка не вчиняла злочинів, єдино законним вироком був би виправдувальний. Але я ні про що не прошу у цього суду. Я знаю свій вирок. Я знав його ще рік тому, коли побачив у дзеркалі людей, що біжать за моєю машиною в чорній формі і чорних масках. Така зараз у Росії ціна за немовчання”, — сказав підсудний.

Підтримати Володимира Кара-Мурзу прийшли представник посольства США в Москві Девід Бернстін, дипломати різних країн та голова “Меморіалу” Ян Рачинський. Дипломатів та журналістів до зали засідання не пустили, вони всі перебували в кімнаті для трансляцій.

У заяві посольств США і Канади вирок Кара-Мурзі названо “потворною ознакою репресій”.

Передісторія

Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за обвинуваченням у поширенні “фейків” про армію РФ під час вторгнення в Україну та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу в “небажаній” організації, а 6 жовтня звинуватили у державній зраді.

Прокуратура Росії вимагала для Кара-Мурзи 25 років ув’язнення.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він двічі потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною у 2015-му та 2017 роках. Ті ж люди, за версією розслідувачів, причетні й до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом із Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім в Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців. Немцов був убитий за потурання російської влади.

У жовтні 2022 року російський журналіст і політик Володимир Кара-Мурза отримав Премію імені Гавела з прав людини. Премія, заснована Парламентською асамблеєю Ради Європи, відзначає “видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами”. У Палаці Європи відзнаку замість нього отримала дружина Євгенія.

Читайте також:
Вже не “бутерброд з ковбасою”? Навальний змінив своє ставлення до окупації Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.