Словаччина заборонила переробку і продаж українського зерна через пестициди

Міністерство сільського господарства Словаччини заборонило перероблення та введення до кормового і харчового ланцюга українського зерна через наявність у ньому пестициду, який заборонений в ЄС.
Раніше словацька влада обіцяла захистити внутрішній ринок від дешевого зерна з України.

Про це повідомляє міністерство сільського господарства та сільського розвитку Словаччини.

У міністерстві зазначали, що рішення ухвалили на підставі незадовільних результатів аналізу 1500 тонн пшениці з України, яке привезли на млин в місто Коларово.

Виявлений пестицид має негативний вплив на здоров’я людини, заявили у відомстві.

Міністерство оголосило перевірку всього зерна та борошна з України, яке зберігається в Словаччині. Про це проінформують українського посла Мирославу Кастрану, а також міністрів сільського господарства Румунії та Болгарії.

Крім того, виконувач обов’язків міністра сільського господарства Самуель Влчан закликав усіх зернопереробників бути обережними при закупівлі сільськогосподарської продукції з країн поза межами ЄС, навіть якщо вони легально імпортуються до Словаччини.

“Ще в липні минулого року я розпорядився посилити перевірку імпортного українського зерна. Ще до того, як ми почали опломбувати всі транзитні вантажівки з українським зерном, було вилучено відносно велику пробу українського зерна, де три Незалежні акредитовані лабораторії підтвердили підвищену кількість залишків пестицидів”, — додав Влчан.

Читайте також:
У Польщі повідомили про призупинення імпорту українського зерна до липня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна