Крим буде звільнено і військовим, і дипломатичним шляхом, – Джапарова

Україна розглядає як військовий, так і дипломатичний шлях деокупації Криму, а також не виключає змішаного варіанту.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова в інтерв’ю “Укрінформу”, яке опубліковане у п’ятницю, 14 квітня.

“Мені здається, що на сьогодні у нас є обидва шляхи – і військовий, і дипломатичний. І вони обидва є актуальними. Наприклад, Хорватія, коли була війна у 1990-х роках, дві третини своєї території повернула військовим шляхом, одну третину – дипломатичним. Крим, – і про це каже президент Зеленський, і все керівництво країни, – невід’ємна частина України. І міністр сьогодні у промові (на Чорноморській безпековій конференції в Бухаресті – ред.) також сказав, що якщо ви чуєте голоси, що десь там можна Крим повертати після, що давайте спочатку одне, а потім інше – то це є неправдою і Україна відхиляє і категорично не погоджується з такими думками. По-друге – повернення Криму визначатиме сама Україна. І маючи війну, цей шлях, вочевидь, буде реалізовано двома треками – і військовим, і дипломатичним”, – сказала Джапарова.

Вона вважає головною перемогою України в питанні Криму те, що “світ визнав, що Крим є інтегральною та невід’ємною частиною України”.

За її словами, партнери підтримують, що шлях повернення Криму має визначати сама Україна.

Джапарова наголосила, що усі засвоїли “кримський урок”.

“Оскільки тоді, у 2014 році, ми як країна, і світ як спільнота, були неспроможними зупинити це зло, і воно розповзлося. Всі наші дипломатичні перемовини та спроби, особливо європейських лідерів, знайти таку мову, яку б почув Путін, чи такого лідера, якого б він почув, Путін сприйняв як слабкість і здійснив наступний крок своєї агресії 24 лютого (2022 року). Тому цей “кримський урок”, про який ми сьогодні говоримо на Чорноморській безпековій конференції, є дуже важливим”.

Нагадаємо, що 12-13 квітня у столиці Румунії Бухаресті відбулася перша Чорноморська безпекова конференція, яка завершила створення архітектури Міжнародної кримської платформи – координаційного механізму з деокупації Кримського півострова.
В ініційованому Україною та реалізованому в партнерстві з Румунією заході взяли участь представники понад 50 країн та організацій.

Читайте також:
Окупанти в Криму закривають пляжі для купання та будують там укріплення. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.