Німеччина дозволила полякам передати Україні п’ять НДРівських МіГ-29

Міністерство оборони Німеччини дозволило Польщі надати Україні п’ять винищувачів МіГ-29, які свого часу перебували в армії Німецької Демократичної Республіки.

Відповідне повідомлення опублікувала пресслужба німецького оборонного відомства в четвер, 13 квітня.

“Маю приємність повідомити вам, що ми можемо пообіцяти нашим польським партнерам передачу Україні п’яти МіГ-29 із колишніх запасів НДР. Заявку ми отримали лише сьогодні. Я вітаю той факт, що ми у федеральному уряді ухвалили це рішення разом”, – зазначив міністр оборони Борис Пісторіус.

Передісторія

Йдеться про винищувачі МіГ-29 радянського виробництва зі старих запасів Німецької Демократичної Республіки, які Німеччина 2003 року продала Польщі (в кількості 23 одиниці).

Контракт передбачає, що передача МіГ-29 Польщею третій стороні вимагає письмової згоди німецької сторони.

13 квітня 2023 року Польща звернулася з проханням надати дозвіл на передачу літаків Україні.

У березні 2023 року Польща вже оголосила про передачу ЗСУ своїх винищувачів МіГ-29 радянського виробництва для підтримки України в боротьбі з російською агресією.

Радник президента Польщі з питань безпеки Яцек Сівера заявляв наприкінці березня, що на озброєнні польських ВПС залишається близько десятка таких літаків.

На початку квітня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна вже поставила Україні вісім винищувачів МіГ-29 та готується надати ще шість.

Читайте також:
Словаччина передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна