Американські журналісти розкопали, хто стоїть за “витоком” секретних документів розвідки

доповнено

Видання Washington Post з’ясувало, що за масштабним витоком секретних документів розвідки США в інтернет, зокрема і щодо України, може стояти співробітник американської “військової бази”, який нібито “злив” їх у мережу без особливих цілей та не зовсім усвідомлюючи наслідки.

Велику статтю про це WP опублікувала 12 квітня за результатами спілкування з людьми, які називають себе знайомими цього співробітника.

При цьому The New York Times у паралельному розслідуванні визначили: це 21-річний член розвідувального підрозділу ВПС Національної гвардії штату Массачусетс Джек Тейшейра.

Джек Тейшейра. Фото з соцмереж

За описом друзів, це “молодий харизматичний ентузіаст”, що цікавиться вогнепальною зброєю, а документами з  роботи він почав ділитися зі знайомими на геймерській платформі вже давно, через те, що нудьгував під час пандемії.

Компанія з кількадесят осіб, яку об’єднував інтерес до “вогнепальної зброї, військового спорядження і Бога”, сформувала у 2020 році закритий клуб на геймерській платформі Discord. Потрапити туди можна було лише за запрошенням, пише WP.

У 2022 році один користувач з нікнеймом “OG” вперше опублікував якийсь документ із маловідомими абревіатурами, після чого один за іншим публікувалися ще сотні подібних.

“OG” нібито казав друзям, що знає “таємниці, які влада ховає від звичайних людей”. Оприлюднені документи він буцімто приніс з роботи на неназваній “військовій базі”.

“OG” також розповідав, нібито проводив частину часу у засекречених приміщеннях, де заборонено використовувати мобільні телефони та інші власні пристрої, за допомогою яких потенційно можна щось скопіювати і винести назовні. Він нібито витратив години на переписування засекречених документів, щоб поділитися з друзями на сервері, який став важливим місцем спілкування через пандемію коронавірусу.

“Він розумний хлопець. Він знав, що робить, коли публікував документи – це не був якийсь випадковий витік”, – розповідає один із компанії.

За якийсь час “OG” почав публікувати навіть не переписані, а сфотографовані документи з грифом. Ішлося про сотні фото.

У копіях документів, доступ до яких дозволений лише співробітникам урядових структур після ретельних перевірок, йшлося про широке коло питань – пересування топ-політиків, розташування військ, аналітика щодо геополітичної ситуації, спроб втручання інших країн у вибори.

Джерело, що розповіло WP деталі – учасник цього закритого клубу на Discord, який погодився говорити анонімно. Хлопцеві ще немає 18 років, тож видання отримувало згоду матері на те, щоб записати його свідчення і зафіксувати їх на відео.

Його слова на умовах анонімності підтвердив ще один із компанії – який теж прочитав багато документів, опублікованих “OG”.

Друзі кажуть, що знають реальне ім’я автора зливів і штат, де він проживає, але відмовилися здавати його.

The Washington Post також отримали доступ до ще близько 300 фотографій секретних документів. Більшість із цієї партії ще не потрапила у мережу. Частина цих документів – те, що OG нібито переписав. Журналісти також отримали аудіозапис, де “OG” спілкується з компанією, та архіви з чатів з їхнього спілкування на сервері Discord.

Один з анонімних співрозмовників каже, що був вражений “пророкувальною здатністю” “OG” передбачати події у найближчому майбутньому.

Він описує друга як “тренованого, сильного, озброєного – все, що можна очікувати у якомусь божевільному фільмі”.

До журналістів потрапило і відео, де нібито “OG” стоїть у тирі – у спецокулярах, активних навушниках та з гвинтівкою, вигукує на камеру кілька расистських та антисемітських лозунгів і потім стріляє по мішені.

Один з компанії розповів журналістам, що познайомився з особою, яка ховається за нікнеймом “OG”, ще близько чотирьох років тому на іншому форумі – для фанів YouTube-блогера Oxide, який розповідає про зброю. Саме там сформувалася компанія, яка хотіла більш затишну атмосферу для спілкування і врешті знайшла її на Discord. Їхній сервер називався “Thug Shaker Central”, “OG” був там адміністратором.

Друзі кажуть, що він дуже очікував, що компанія уважно читатиме “злиті” документи, а коли помітив, що інтерес не особливо значний – сердився.

Серед сфотографованих документів, які були опубліковані відносно недавно – матеріали про ситуацію на фронті в Україні, супутникові знімки руйнувань, завданих російськими ракетами українській енергетичній інфраструктурі, потенційні траєкторії польоту балістичних ракет КНДР, якби Пхеньян надумав цілити по території США, фотографії китайської повітряної кулі, яка залетіла до Сполучених Штатів і яку врешті збили.

“OG” публікував по кілька документів на тиждень, починаючи з кінця 2022 року.

На фотографіях подекуди нібито є деталі кімнати, які потенційно можуть натякнути слідчим на місце витоку.

Журналісти The New York Times поговорили з чотирма членами чат-групи Thug Shaker Central, які об’єдналися через загальну любов до зброї, расистських мемів та відеоігор. Хоча друзі з гри не назвали лідера групи на ім’я, слід цифрових доказів призводить до Тейшейри.

NYT спромоглася зв’язати Тейшейру з іншими членами групи Thug Shaker Central через його профіль в онлайн-іграх та інші записи. Деталі інтер’єру будинку, де пройшло дитинство OG (Тейшейри), опубліковані в соціальних мережах на сімейних фотографіях, збігаються з деталями на полях фотографій із секретними документами.

Дві офіційні особи США підтвердили, що слідчі хочуть поговорити з Тейшейрою про витік урядових документів до онлайн-групи. Один чиновник сказав, що Тейшейра може мати інформацію, яка має відношення до розслідування.

Один з друзів розповів WP, що “OG” в питанні війни Росії проти України не був ні на чиєму боці. Папка на сервері, де він публікував документи про війну РФ проти України, нібито називалася “bear-vs-pig”. При цьому друг каже, що “OG” часто говорив про силові структури та розвідку США як “зловісну силу, яка хоче контролювати громадян”, про “надмірний контроль” американської влади, та що влада “ховає від громадськості жахливу правду”.

За словами одного зі співрозмовників, у їхній компанії були люди з Росії та України, як і деяких інших країн Європи, Азії та Південної Америки. Доступ до папки, де викладалися документи про війну, мали нібито 25 активних членів групи, а найбільший інтерес до них проявляли саме ті, хто був “зі східного блоку і пострадянських країн”.

28 лютого один з користувачів таємного сервера, нібито підліток, опублікував кілька десятків фото з таємними документами на іншому сервері Discord, пов’язаному з YouTube-блогером “wow_mao”, і так почався масштабніший витік.

Платформа Discord заявила, що співпрацюватиме з американськими органами у рамках розслідування, яке почали у зв’язку з витоком, та утрималася від подальших коментарів.

Що в “злитих” документах: українська перспектива

“Витік” документів розвідувального управління Міністерства оборони США, які нібито потрапили в інтернет, крім іншого, показують оцінку американців: повномасштабна війна Росії проти України перетворюється в затяжний конфлікт, який триватиме “далеко після 2023 року”. Про це йдеться в публікації агентства Reuters, яке проаналізувало понад 50 файлів. Водночас агентство не змогло підтвердити їх достовірності.

В одному з документів від 23 лютого 2023 року під назвою “Битва за Донбас, ймовірно, зайде в глухий кут протягом 2023 року” йдеться про те, що Росія навряд чи зможе захопити цю частину східної України.

“Ця тактика призвела до скорочення російських сил і запасів боєприпасів до рівня, який, за відсутності непередбачуваного відновлення, може виснажити російські підрозділи і зірвати військові цілі Москви, що призведе до затяжної війни після 2023 року”, – вказується в документі.

Також у документах військової розвідки США міститься твердження, що і Росія, і Україна мають “помірну” бойову стійкість – це означає, що обидві сторони, ймовірно, зможуть продовжувати воювати ще деякий час.

Високопосадовці України розповіли журналістам, що “засмучені” витоком “цілком таємної” лютневої оцінки, яка свідчить про те, що Україна отримає лише “скромні територіальні здобутки” від запланованого контрнаступу, пише Politico. Київ заявляє, що документ свідчить про те, що США вкотре недооцінюють можливості Збройних сил України.

Так, людина, яка контактує з високопоставленими чиновниками в Києві заявила, що “ті ж самі люди, які говорили, що Київ впаде через три дні, зараз зливають шкідливу і не менш безглузду інформацію напередодні наступу, критично важливого для всього вільного світу”.

Журналісти також цитують представника Міноборони України: “Є люди, які продовжують сумніватися щодо військових шансів України в контрнаступі, але ми довели, що всі вони помиляються”.

За його словами, прогнози щодо шансів України “не відповідають дійсності”: “Це дає нам підстави для підозр щодо того, наскільки серйозно США підтримують цілі України з повного витіснення Росії з країни”.

У Politico вважають, що ці коментарі дають зрозуміти, що США та Україна не настільки синхронізовані, як стверджують обидві країни через 14 місяців війни.

Читайте також:
У “витоку” секретних документів Пентагону є фейкова і застаріла інформація, – Резніков

Передісторія

На початку квітня видання The New York Times повідомило, що Пентагон розслідує появу у Twitter і Telegram нібито засекречених військових документів із планами США і НАТО щодо посилення української армії напередодні контрнаступу. Зазначається, що документи не містили конкретних планів бойових дій. Частина звітів базується нібито на таємного прослуховуванні українського керівництва. Надалі сталися інші “витоки”, які стосуються не лише України.

В українській військовій розвідці інформацію про “витік” секретних даних назвали фейком.

Водночас надалі CNN інформувало, що через “витік” Україна змінила деякі військові плани.

Міністр оборони США Ллойд Остін 11 квітня заявив, що витік секретних документів Пентагону сприймається дуже серйозно, з цього приводу триває розслідування Міністерства юстиції США.

За висновками деяких експертів, частина файлів та зображень могла бути модифікована в інтересах Росії та повторно злита в інтернет.

Журналісти Bellingcat зазначили, що “конфіденційні документи”, датовані березнем, були спочатку розміщені на каналах Discord і розповсюджувалися зокрема на комп’ютерній грі Minecraft і фендомі філіппінської знаменитості у YouTube. Згодом витік документів поширився на інші сайти, і лише потім інформація почала з’являтися на проросійських каналах у телеграм та у світових медіа. У Bellingcat також звертають увагу на те, що всі опубліковані в мережі документи були сфотографовані, а не відскановані.

Читайте також:
“Витік був, підмалювали, до наступу відношення не має”: медіаексперт Золотухін ознайомився зі оприлюдненими “секретами Пентагону”

Україна ухвалюватиме рішення про початок контрнаступу в останній момент, – Данілов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна