У Раді повідомили, скільки приблизно триватиме реформування ВЛК

Реформування військово-лікарської комісії триватиме до кінця року.

Про це в інтерв’ю “Укрінформу”, яке опубліковане у понеділок, 10 квітня, розповів голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Так, на запитання про те, скільки часу триватиме реформування ВЛК, він відповів:

“Максимально, до кінця 2023 року. Не думаю, що хтось матиме намір затягувати цей процес, адже це стосується військової справи та ВЛК. Будемо намагатися зробити це якнайшвидше”, – сказав Радуцький.

Крім того, з його слів, потрібно ще й реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

“Нам необхідно провести цю реформу, бо це абсурдно, коли людина без кінцівки має раз на рік проходити МСЕК. МСЕК – це найбільш корумпована історія, яка тільки може бути. Я взагалі вважаю, що медико-соціальну експертну комісію потрібно перетворювати на якусь іншу, більш дієву систему. Нинішній МСЕК має припинити своє існування. Я вважаю, що це одна з найгірших спадщин Радянського Союзу, яка залишились в Україні. Тому для реформування цих двох інстанцій створена робоча група при уряді України”, – сказав Радуцький.

“Уже на найближчому засіданні Верховної Ради буде розглянуто законопроєкт №9154 “Про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій)”. Ми хочемо, щоб він був ухвалений якнайшвидше, бо наші військові не заслуговують на те, щоб із пораненнями о п’ятій ранку йти на ВЛК, стояти в черзі, і не факт, що в них вдасться пройти комісію за один день. Це катастрофа”, – додав він.

Радуцький наголосив, що в сесійну залу буде винесено два законопроєкти – комітету з питань здоров’я нації та оборонного комітету. Оборонний комітет вносить зміни до Закону “Про військовий статут”.

Проєкт комітету з питань здоров’я нації вносить зміни до 70-ї статті Закону “Основи законодавства про охорону здоров’я”, якими розшириться можливість утворювати ВЛК не тільки при військовому шпиталі, а ще й у комунальних або державних медичних закладах.

Цей законопроєкт дозволить Національній службі здоров’я України розробити пакет, за яким такі послуги будуть сплачуватися державою. Це збільшує можливість для військових пройти ВЛК там, де їм зручно, та не стояти в чергах. Також розробляється цифровізація цього процесу.

Законопроєкт №9154 від нашого комітету та проєкт закону №9158 “Про внесення змін до Статуту внутрішньої Служби Збройних Сил України щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану”, який запропоновано оборонним комітетом, підтримані всіма стейкхолдерами, командуванням медичних сил Збройних Сил України, Міністерством оборони та Міністерством охорони здоров’я.

“Отже, ми розраховуємо, що законопроєкти будуть ухвалені на найближчому засіданні ВР. Очікуємо, що наші військові відчують суттєві зміни після ухвалення цих двох документів, та проходження ВЛК вже не буде викликати в них стільки злості, роздратування та розчарування”, – резюмував Радуцький.

Читайте також:
Міноборони анонсувало “перезавантаження” ВЛК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна