“Тоді план “Київ за три дні” виглядав би не таким вже й тупим”: Резніков розповів, як МОУ могло потрапити в полон у бункері в Гостомелі

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що, якби на початку повномасштабної війни Росії проти України діяв за визначеним протоколом безпеки, то, ймовірно, потрапив би в полон у районі Гостомеля разом із великою кількістю працівників МОУ.

Про це Резніков розповів в інтерв’ю “Українській правді”.

За словами міністра, захищений командний пункт Міноборони, куди він мав би їхати зі своєю командою, був у Гостомелі. Саме туди ворог, як потім стало очевидним, спрямував потужний удар, зокрема у вигляді масованої висадки десанту.

“ЗКП, який був закріплений за моїм персоналом, знаходився, будете сміятися, в Гостомелі, в захищеному місці, яке першим же потрапило в засідку. Теоретично, якби ми туди перемістилися хоча б за день-два, то в мене половина міністерства була б там. Майже в полоні”, — сказав міністр.

Резніков пояснив, що вони вирішили “розпорошитися по різних будівлях, які належать Міністерству оборони”.

“Слава Богу, їх вистачає в Києві. Фінансистів я взагалі скомандував вивезти за межі Києва, щоб вони були в більш-менш безпечному місці і могли працювати”, — сказав він.

Аналітик проєкту InformNapalm Антон Павлушко у зв’язку з цим відзначив, що запис розмови російських бізнесменів Фархада Ахмедова та Йосипа Пригожина, яку нещодавно злили в інтернет, обривається на такій фразі: “Ахмедов: Тогда, когда наши пошли туда, под Киевом, они должны были взять этот закрытый командный пункт, называется ЗКП. А им сказали, что все там…”

“І далі обрізається. Тобто, якби хотіли обрізати запис раніше, то просто обрізали б раніше. Але обрізали саме на цій фразі. Загалом у всій розмові про війну мало, а як тільки торкаються цієї теми, то завіса… І тут раптом Рєзніков коментує події річної давнини”, – коментує аналітик у фейсбуці.

“Загалом план росіян з захопленням аеродрому, щоб потім десантувати туди літаками Іл-76 купу народу, виглядав із самого початку дивним. Воно так не робе, коли проти тебе можуть працювати артилерією чи з ПЗРК збивати всі Іли. Інша справа, коли був план захоплення бункера. Такий план виглядає більш логічним. І тоді зрозуміло, куди й нащо десантувались”, – аргументує Павлушко.

“На місці бункера не виявилось. Чи там не виявилось керівництва. Бо якби керівництво було там, тоді план “Київ за три дні” виглядав би не таким вже й тупим. Принаймні “політичний Київ” могли б захопити дійсно ще в перший день”, – вказує експерт, додаючи, що “тоді ще більше питань до ролі керівництва “Антонова”, Гостомеля, до питань безпеки аеропорту, до питань легкого десантування під Києвом і т.п.”.

Читайте також:
Втрата Гостомеля і “Мрії”: СБУ оголосила підозру екскерівникам ДП “Антонов”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна